Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2004

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ СЕ ОБЕДИНИХА ОКОЛО ИМЕТО НА ЖОЗЕ МАНУЕЛ ДУРАУ БАРОЗУ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ, ВЪВ ВТОРНИК ПОРТУГАЛСКИЯТ ПРЕМИЕР ЩЕ ОБЯВИ ДАЛИ ПРИЕМА

25-те членки на ЕС подкрепиха кандидатурата на португалския министър-председател Жозе Мануел Дурау Барозу за поста председател на Европейската комисия. Лидерите на 25-те страни-членки на ЕС ще се срещнат днес в Брюксел, за да номинират официално Дурау Барозу, а той от своя страна ще обяви дали приема да се кандидатира за председател на Европейската комисия. Ето какво каза френският президент Жак Ширак за Барозу:

"Смятам, че Португалия има добри позиции. Страната не е сред основателките на Съюза, но е сред старите членове, което й дава особена важност. Географското й положение, от френска гледна точка, представлява предимство. Както изглежда, има оформено общо съгласие в Португалия, и в опозицията и сред управляващите, в подкрепа на тази кандидатура. Аз, както и ние всички познаваме лично г-н Барозу, когото уважаваме и с когото сме приятели. Ако той потвърди кандидатурата си и след като проведем обичайните консултации смятам, че неговото име може да ни донесе само предимства. След това разбира се, кандидатурата му трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, съгласно новите правила".

Френският президент Жак Ширак за кандидатурата на Барозу. Президентът на Франция, който говори вчера на откриването на срещата на върха на НАТО в Истанбул в качеството си на най-дълго управлявалия лидер от алианса, пледира от трибуната за приемането на България и Румъния в ЕС.

Ето и портрет на португалския премиер от Марилин Дарси, Лисабон:

Жозе Мануел Дурау Барозу е убеден европеец. На миналото си на дипломат той дължи отличните си отношения в Европа и на международната сцена. Той е бил държавен секретар, после министър на външните работи в правителството на социалдемократа Кавако Силва. Приятел е на италианския премиер Силвио Берлускони и на бившия министър-председател на Испания Хосе Мария Аснар, а също и на Джордж Буш. Пред американския президент Барозу се ангажира към лагера на войната в Ирак заради трансатлантическите си убеждения. Това вероятно ще му бъде от полза днес, тъй като САЩ и Европа се опитват да приближат гледните си точки по този въпрос. Завършил е право, специалист е по международни отношения, Барозу е учил в Женева и САЩ. Говори перфектно английски и френски. На 48 години е. Осъзнава, че слабото му място е икономиката. Но затова пък назначи министър на финансите, който успя да наложи твърда икономическа политика и така Барозу успя да установи контрол над ситуацията, да избегне обществения дефицит и да спечели доверието на европейските си партньори. Умел преговарящ и привърженик на федералната позиция за Европа. Наскоро Барозу установи връзки с новите-членки на ЕС, за да предотврати изолирането на страната си. Баща е на пет деца, води дискретен живот. Преизбирането му начело на Португалия обаче ще е трудно поради липсата на консенсус.

Марилин Дарси.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.