Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2004

ХУБАВО Е ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО, А НЕ ИЗОЛИРАН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, ЗАЯВИ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА

Ако има референдум за членството на България в Европейския съюз, датата на референдума трябва да бъде съчетана със следващите парламентарни избори, заяви пред БИ ТИ ВИ зам.председателката на Народното събрание Камелия Касабова, цитирана от МЕДИАПУЛ.

Политическият избор за това дали е необходим референдум трябва да бъде направен най-късно до края на годината, каза Касабова. Тя смята, че провеждането на референдум за членството ни в ЕС, експлицитно ще даде отговор дали българският гражданин възприема постановките в Европейската конституция.

Хубаво е да има референдум за присъединяването ни към ЕС, а не изолиран референдум за европейската конституция, заяви обаче Камелия Касабова. Според нея референдумът за членство в ЕС трябва да бъде съчетан с широка разяснителна кампания, за да не се получи "популистко заиграване".

По думите на Касабова, която е шеф на временната комисия за промени в основния закон, Конституцията на България и Европейската конституция трябва да бъдат в синхрон, да няма вътрешно противоречие между тях. Тя посочи, че е необходима адаптация на нашата конституция, тъй като тя е създадена, " за да прекрати нашето участие във Варшавския договор, а не да ни вкара в ЕС". Касабова определи българската конституция като конституция на прехода.

Правителството на НДСВ даде заден ход в позицията си за провеждане на референдум за членството на България в Европейския съюз, като външният министър Соломон Паси заяви миналия петък, че не бил непременно прав, когато преди пледирал против тази идея.

В отговор на парламентарно питане Паси сам повдигна въпроса за референдума като посочи, че след приемането на Европейската конституция е склонен да преоцени позицията си да няма референдуми. Без да отговоря директно необходим ли е референдум преди членството ни в ЕС, Паси подчерта, че трябва да има обществена дебат по темата.

"Референдуми могат да се провеждат по важни въпроси, на които народът трябва да отговори. Такива важни въпроси са Европейската конституция и договорът по присъединяването на страната. ," каза още Паси, според когото приемането на тази конституция дава съвършено нова картина. Той вметна също, че забелязвал, че много българи искат лично да се произнесат какво означава тази конституция за нас.

В началото на годината, за допитване до народа за членството ни в ЕС настоя президентът Георги Първанов в реч пред парламента по повод две години от встъпването си в длъжност. От политическите сили единствено БСП приветства предложението, останалите демонстрираха резервираност. Министри и депутати от парламентарната група на НДСВ тогава се обединиха около мнението, че подобен референдум е безпредметен, след като има широк обществен консенсус за евроинтеграцията на страната. Те дори привидяха опит президентът и БСП да употребят допитването като предизборен инструмент и да раздухват популистки страсти около поетия от кабинета ангажимент за предсрочно затваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй.

Референдумът за членство в ЕС не е задължителен и става по преценка на държавата. Възможен вариант е консултативният референдум, при който негативният резултат са отчита, но това не пречи на влизането на страната в ЕС, посочват експерти.

Същевременно в днешния си брой вестник СЕГА пише, че България вероятно ще прави референдум за членството в ЕС едновременно с Великобритания. СЕГА цитира Марио Милушев от Дирекцията по евроинтеграция във Външното министерство. България най-вероятно ще попита гражданите си за членството в ЕС по същото време, когато в Обединеното кралство питат британците приемат ли одобрената наскоро европейска конституция, каза Марио Милушев, началник на отдел в Дирекцията по евроинтеграция на МВнР. Досега 10 държави са обявили, че ще правят референдум за Евроконституцията. Сред тях освен Великобритания са още Белгия и Холандия. Франция е сред 6-те колебаещи се държави, но най-вероятно ще спазят практиката да се допитват до французите по всички договори, обясниха дипломати. Външният министър Соломон Паси в петък също лансира идеята да се направи референдум за европейската конституция у нас.
НС ще се произнесе за конституцията заедно с гласуване на договора за присъединяване, защото като преотворим глава "Институции", ние трябва да кажем приемаме ли договореното в Европейската конституция.
Идеята за едновременното провеждане на референдуми е, за да не може отрицателният вот в една държава да повлияе върху вота на гражданите от друга. Поддръжниците на идеята за референдум, сред които е и Тони Блеър, твърдят, че конституцията дава по-големи възможности за влияние на националните парламенти.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.