Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-07-2004

БЪЛГАРИЯ ПРОВЕДЕ ПОЛОВИНАТА ОТ РЕФОРМИТЕ

Няколко дни след като България приключи техническите преговори за присъединяване към ЕС, Световната банка оцени, че страната е извършила само половината от необходимите реформи в икономиката и публичния сектор.

“Чашата на успехите е пълна само до половината. България е изправена пред редица предизвикателства, но все пак трябва да й се отдаде признание за нейните постижения”, заяви регионалният директор на Световната банка за България Ананд Сет по време на кръглата маса, която бе организирана от Световната банка и българското правителство”.

Сет каза, че България е успяла да върне нивото на брутния вътрешен продукт /БВП/ на глава на населението от преди голямата икономическа криза през 1996 година. Той подчерта обаче, че това е само 27% от нивото на БВП на глава от населението на стария ЕС с 15 страни-членки и 29% от разширения състав на Съюза с 25 страни-членки.

Според представителя на Световната банка реформите в социалната сфера в България са дали резултати и бедността в страната е намаляла значително, но не напълно. Българският министър на труда и социалната политика Христина Христова заяви, че бюджетът на страната за 2005 година ще бъде планиран въз основа на извършеното наблюдение на бедността в България, финансирано от Световната банка. Резултатите от наблюдението ще бъдат обявени на 14 юли.

Регионалният директор на Световната банка посочи образованието, инфраструктурата и селските райони като сфери, в които България трябва да положи допълнителни усилия. “Пренебрегването на инфраструктурата през последните няколко години, с цел да се осигури фискална дисциплина и консолидация, не може да продължи без да влияе сериозно върху бизнес климата”, смята той.

Сет посочи и, че България трябва да положи допълнителни усилия за развитие на образованието и повишаване на квалификацията на работната сила. Страната трябва да прави това използвайки опита на Ирландия и на балтийските страни.

“Инвестициите в човешкия капитал и в доброто образование са следващите акценти на общата дейност на правителството и на Световната банка”, заяви българският вицепремиер Лидия Шулева по време на кръглата маса, на която участваха и представители на бизнеса, на синдикатите и на неправителствени организации.

Новите приоритети на българското правителство са увеличаване на ефикасността на публичния сектор и местната власт в борбата с корупцията и реформите в публичната администрация и съдебната система.
Министър Шулева посочи и резултатите от изследването, които показват, че бизнес-климатът в България е оценен от 74% от мениджърите на 1000 фирми като добър. От изследването се вижда, че е променено и отношението към корупцията, която ЕС само преди няколко дни оцени като голям проблем в България. Около 40% от мениджърите смятат, че проблемът с корупцията е преувеличен.

Според Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, който заедно с Коалиция 2000 публикува годишен доклад за България, корупцията, свързана с обслужването на гражданите намалява по-бързо в сравнение с тази в бизнеса. През 1998 година в Центъра са били регистрирани 259 хиляди случаи на корупция, свързани с услугите на гражданите, а от началото на годината досега са били регистрирани 80 случая.
Кръглата маса се проведе непосредствено преди подписването на договора за заем ПАЛ-2 на стойност от 123 млн. евро за подкрепа на платежния баланс на България. Първият транш от 103 млн. евро ще бъде изплатен само ако бъде постигнат задоволителен напредък в приватизацията на държавната тютюнева компания “Булгартабак”.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.