Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-07-2004

2007 Г. - ПО ВКУСА НА БЪЛГАРИНА

От гледна точка на България, последното разширяване на ЕС може да се сравни с вкуса на българското кисело мляко - леко кисело, но все пак вкусно, пише българинът Радослав Точев, възпитаник на престижната френска Висша школа по администрация (ENA) и един от малцината чужденци, работещи по високите етажи на френската администрация, в анализ публикуван на страниците на Le Monde. Българите са малко разочаровани, че не ги приеха веднага в ЕС, но са твърдо решени да наваксат бързо, пише той и подчертава, че разочарованието е по-скоро приятелска ревност, насочено не към ЕС, а към самата България.
Трябва да се отбележи, че страната тръгна отдалеч. Българският преход бе по-дълъг и по-болезнен в сравнение със страните от първата вълна. В началото на 1990 г., искайки да съхрани агонизиращата си икономическа система, България сбърка пътя и едва през 1997 г., с цената на втори икономически крах, София пое правилната посока на реформите за присъединяване към евро-атлантическите структури. Оттогава България направи чудеса. Въпреки че правителството на бившия цар Симеон II пое властта през 2001 г., курсът се запази и ритъмът на реформите се ускори. В геополитически план България се превърна във фактор на стабилност и мир в регион, където има хроничен недостиг от това. Днес страната поддържа отлични отношения с всички съседни държави - уникален факт в нейната история и рядкост на Балканите. Също такава рядкост е и ?българският етнически модел?: икономическа и политическа интеграция на турското и мюсюлманско малцинство.
Награда за усилията на страната бе приемането й в НАТО на 1 април тази година. Цялата българска политическа класа, въпреки съществуващите обикновено разногласия, приветства този факт. Това несъмнено също е знак за промяната в манталитета: десет години по-рано това би било нещо невъобразимо.
Икономическата реформа върви болезнено, но България започна да бере нейните плодове. През 1996 г. страната позна хиперинфлацията, банковите фалити и стопяването на спестяванията, недостига на хляб... 7 години по-късно, ситуацията е коренно различна: икономическият растеж е около 5 % годишно, а финансовата стабилност е осезаема. След въвеждането на валутен борд през 1997 г. в страната има фиксиран стабилен курс лев-евро, инфлацията е овладяна. Има масиран приток на чужди инвестиции, привличани от евтината и качествена работна ръка. Данъчната рамка е една от най-благоприятните в региона.
Въпреки това, обаче в ?страната на розите? ситуацията съвсем не е идилична, пише Точев. Трудностите все още са многобройни. Жизненият стандарт е един от най-ниските сред страните кандидати, корупцията е навсякъде, демографската картина е отчайваща - България е една от страните с най-ниска раждаемост в Европа.
И все пак България следва, по-убедена от всякога, своя европейски път. Съзнаващи недъзите си, българите полагат всички усилия, за да наваксат изоставането. Страната вече спечели доверието на европейските си партньори. Франция е на преден план в техническото и административно сътрудничество. И ако френските компании все още се колебаят да инвестират, може да се каже, че перспективите са много ясни, а възобновяването на франкофонията в страната засилва тяхната мотивация.
Историята е направила българите малко оптимисти по природа. България, член на ЕС? Те още трудно вярват в това, но все пак преговорите с ЕС могат да се смятат за формално приключени и договорът за присъединяване скоро ще бъде подписан.
Затова следващото разширяване със сигурност ще бъде по вкуса на българина...



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.