Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-07-2004

ФРАНКОФОНСКИЯТ ЦЕНТЪР В СОФИЯ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА РОЛЯТА НА БЪЛГАРИЯ В СТАБИЛНОСТТА НА БАЛКАНИТЕ

До края на годината у нас трябва да заработи Франкофонски регионален център за Централна и Източна Европа. Както знаете от новините на РФИ, днес Министерският съвет одобри спогодба между нашето правителство и Международната организация на Франкофонията за неговото създаване. В доклад до Министерския съвет, министърът на образованието Игор Дамянов посочва, че ако София стане седалище на новия център, това би било признание за високата оценка на нашите постижения като стабилизиращ фактор на Балканите. Според Дамянов, подобен център именно в София ще ускори както нашето членство в Европейския съюз, така и присъединяването на другите балкански страни. Как точно може да стане това? Отговор дава Ерик Тибо, регионален координатор в Букурещ на Междуправителствената агенция по франкофония:

"Франкофонският регионален център в България преди всичко ще стимулира езиковата подготовка на учителите по френски. Междуправителствената агенция поиска от всяка страна-членка на франкофонската общност – Албания, Македония, България, Румъния и Молдова – да ни отправят писмени проекти-предложения за домакинство на този център. Всяка страна предложи проектопредложение, а наши експерти провериха на място доколко то е реално. Анализирахме и коментирахме предложенията. Изборът падна върху предложението на българското Министерство на образованието. То беше най-интересно и най-устойчиво. У вас ще се изгради регионален център. Макар и със седалище в София, дейностите му ще са насочени към всички останали страни. Трябва да подобрим нивото на преподаване на френски. Той ще бъде център за обмяна на опит между институциите в сферата на техническото и професионалното образование, както и за разработка на нови подходи за специфично преподаване. Центърът ще предлага възможности за квалификация на френски в сферите на туризма, хотелиерството, строителството, автомобилопроизводството... В страните-членки ще се създават още франкофонски филиали на университетите. Откриването на Центъра в София е предвидено за месец ноември. В момента в Румъния има над 14 000 учители по френски, а в България те са около 3 000. Населението на Румъния е 22 милиона, 5% от което владее френски. В образователната система над 2 милиона и 600 хиляди деца изучават френски. В България броят им е по-малък, средствата – също. България обаче в някои области надминава Румъния – например в професионалното преподаване на френски във висшето образование – впечатляващо висок е броят на франкофонските филиали на българските университети. Обобщено казано, всяка страна-членка има слабости и постижения в специфични области на франкофонията. РФИ със своите журналисти може да играе важна роля за разпространението на информация, в привличането на нови партньори на франкофонията. Вашата медия носи отговорност за формиране на общественото мнение в духа на франкофонията и езиковото многообразие. Театър, култура, музика, образование, политика – във всички тези области. Скоро България и Румъния, в които РФИ има филиали, ще станат членки на ЕС. Трите главни институции на ЕС са със седалища в Страсбург, Люксембург и Брюксел. Тези три града са франкофонски. Така че в социалните и институционални центрове на обединена Европа се говори именно на френски. Скоро България и Румъния ще изпратят свои депутати и други висши функционери на работа в структурите на Евросъюза. Задължително е те да могат да водят разговори, преговори, да обменят мнения със своите колеги. И би било добре, ако това се прави на френски".

Ерик Тибо, регионален представител в Букурещ на Междуправителствената агенция по франкофония. Повече за центъра, който предстои да се открие в София, разказа Катя Александрова от Дирекция “Европейска интеграция” на Министерството на образованието.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.