Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-08-2004

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ЗАПОЧВА ПРЕГОВОРИ С ЕС ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ

Премиерът на Босна и Херцеговина (БиХ) Аднан Терзич се срещна с комисаря на ЕС по правосъдие и вътрешни работи Антонио Виторино през юли. Двамата проведоха първите официални консултации по евентуалното либерализиране на визовия режим на Съюза за граждани на БиХ.

“Бяхме в Европейската комисия (ЕК), за да поискаме информация за конкретните изисквания, които трябва да изпълним, за да станем кандидат за въвеждане на безвизов режим за нашите граждани,” посочи Терзич след визитата. "Комисарят Виторино оцени високо напредъка, който сме отбелязали в сектора на правосъдието и сигурността, както и в борбата срещу организираната престъпност, нелегалната миграция и трафика на хора. Той обеща, че Европейската комисия ще представи много скоро пред нас конкретните си изисквания.”

“Преди няколко месеца никой в ЕК не желаеше да обсъжда този въпрос с нас. Но благодарение на направения прогрес достигнахме до точката, в която вече можем да дискутираме тази тема,” допълни Терзич.

В рамките на бившата СФРЮ гражданите на БиХ можеха да пътуват свободно без виза в повечето страни по света. След конфликта от 1992-1995 г. обаче престъпни групи организираха трансгранични канали за наркотици, трафик на хора и нелегална миграция. Оттогава БиХ има безвизов режим само с няколко държави, включително Турция, Тунис, Хърватия и Сърбия-Черна Гора.

Според Терзич ЕК е изразила готовност да подкрепи БиХ при подготовката й да изпълни четирите най-важни предпоставки за либерализацията на визовия режим: борбата срещу нелегалната миграция, противодействието срещу фалшивите документи за самоличност, прилагането на законодателство срещу прането на пари, както и стимулирането на регионалното сътрудничество срещу организираната престъпност. Заедно с Държавната гранична служба на БиХ и реорганизираните полицейски сили, новосформираната Държавна агенция за разследване и охрана (СИПА) е ключова институция за борба срещу всички видове организирана престъпност.

“Искаме ефикасна и реорганизирана полиция, както и ефикасна СИПА. Това е едно от ключовите условия на ЕК за изпълнение на условията на изследването за подготвеността на БиХ за членство в ЕС и програмата на НАТО “Партньорство за мир”. Само една реорганизирана система за сигурност може да осигури свободно пътуване на гражданите на БиХ в страните от ЕС без виза,” заяви директорът на СИПА Средое Нович по време на откриването на агенцията на 14 юли.

Шефът на делегацията на ЕК в БиХ Майкъл Хъмфриз потвърди пред SE Times, че неотдавнашните разговори бележат началото на официалните преговори по въвеждане на безвизов режим за БиХ. Той обаче подчерта, че “това е само първата крачка и предстоят много бъдещи такива.”

“Това е нещо, което трябва да се разреши в дългосрочен план,” каза той. “Трябва да докажем, че структурите за прилагане на закона, граничния контрол, убежището, миграцията и за противодействие на организираната престъпност работят и подобряват резултатите си с течение на времето. Разбираме, че този конкретен въпрос е присърце на всеки в тази страна,” каза Хъмфриз.

“Населението на БиХ обаче трябва да разбере, че за ЕС това е също един политически чувствителен въпрос,” допълни той. “Спомнете си дебатите, които протекоха когато новите държави-членки се присъединиха в ЕС и когато почти всички страни от ЕС изразиха безпокойство дали това няма да доведе до потоп от хора към техните държави? Не мисля, че това ще бъде така. Но това е един политически много чувствителен въпрос, който се нуждае от единодушното съгласие на всички държави-членки.”

Southeast European Times



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.