Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-08-2004

БЕЗПЛАТЕН ЕЗИКОВ КУРС ВЪВ ФРЕНСКИЯ ИНСТИТУТ – НАГРАДА В РАДИОВИКТОРИНА НА РФИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПОЗНАНИЯ! БЕЗПЛАТНИ КУРСОВЕ ПО ФРЕНСКИ ЗА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ!

От 7 до 29 август РФИ лансира поредица от уикенд-радиоигри. В събота и неделя от 9.30 до 10.00 часа, предаванията “Тет а тет” (за франкофонско мислене) и “Гаранция-Франция” (за европейска икономика) ще бъдат отворени изцяло към слушателите си. Заради ваканционното настроение, което обичайно цари през август, водещият Огнян Бояджиев няма да занимава аудиторията на РФИ с обичайните теми, а ще задава въпроса: Защо да учим френски?

РФИ и Френският институт очакват най-убедителен и най-оригинален отговор, от малки и големи: в проза, в стих, в ноти или в цветове! Срок – до 25 август. Участвайте в конкурса и спечелете наградите на Френския институт и РФИ: безплатен езиков курс по френски съобразно вашето ниво, в удобно за вас време; учебни помагала, книги и речници. И още – специална награда за деца! Очакваме текстове, стихове, музикални композиции и рисунки на тема, Защо да учим френски? – в писма на адрес ул. “Кузман Шапкарев” 1, София 1000, за РФИ; по електронната поща на ognian@rfi.bg – а най-сигурното е да участвате по телефона на 8, 15 или 22 август между 9.30 и 10, на живо в предаването “Тет а тет”.

Ще чуете Магали Рение-Желева, директор на езиковите курсове във Френския институт, която говори забележително добре български – тя казва, че едни от най-популярните езикови курсове в института са тези за гимназисти, желаещи да следват във Франция след завършване на средно образование. Една от новостите е спецкурсът по френски за служители в държавната администрация – те могат да овладеят напълно безплатно цялата терминология по преговорния и предприсъединителния процес...

И още теми – какво реши Световният конгрес на учителите по френски, който се проведе в Атланта? С какво българските учители по френски са по-добри от американските си колеги?

Освен големия езиков въпрос, предлагаме на слушателите серия от викторини на исторически, музикални, спортни и шоу-теми, свързани с Франция. Наградите са комплекти от по три богато илюстрирани книги с рецепти от поредицата “Домус-естетика за масата” със запазената кулинарна марка на “Бон Апети” – 30 избрани, от Иван Звездев, десерта, салати, безмесни ястия!

Специален гост през август – очарователната певица Весела Нейнски, която ще разкаже за новия си клип “Не ме преследвай”, преди да потегли за лятна разтуха... разбира се из Френската ривиера.

 

ТАЗИ НЕДЕЛЯ – Въпрос в историческата ТЕТ-А-ТЕТ - викторина: ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА ЗАПОЧВА ОБСАДАТА НА ЛАРОШЕЛ? Имаме три варианта за отговор - 1627, 1728 или 1829. Който отговори правилно, получава подаръци от Френския институт и списание "Бонапети".

Очакваме ви в неделя между 9.30 и 10 часа пряко в ефира на РФИ чрез телефони 986 94 95 или 986 94 96.

 

Френският институт предоставя като награда за радиоигрите на РФИ един безплатен езиков курс за слушател, събрал най-много верни отговори във викторините за културата и историята на Франция. Тези викторини се провеждат през целия месец август.

Наградата е курс, чиито вид, продължителност и стартова дата ще бъдат съобразени с желанието и възможностите на печелившия слушател. В рамките на цяла една учебна година, слушателят ще може да си избере курс, какъвто му харесва и приляга.

Г-жа Натали Рение-Желева, която е директор на езиковите курсове във Френския институт, обясни пред РФИ всички практически аспекти за курсовете. Ето нейните думи:

ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИ ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ

Френският институт предлага курсове по френски в продължение на цяла година от понеделник до петък, както и през уикендите.

Аз се опитвам да говоря на български, въпреки че ми е малко трудно. Надявам се, че всички вие ме разбирате.

От 16 години насам в института предлагаме курсове по език на всички хора, които искат да учат френски- има групи за деца от 6 до 15 години, а също и също за възрастни от 16 до 99 години. Около 1200 души учат френски при нас. Имаме много добри преподаватели и работим с френски методи. Предлагаме разширени учебни сесии през учебната година и интензивни курсове през лятото.

Можете да се запишете в начален курс по френски или в такъв за напреднали. В момента предлагаме 12 нива, но от 2005 година ще ги намалим на 9, тъй като провеждаме реформа на организацията на курсовете. От 2005 година ще работим според критерии на обща европейска езикова рамка, изготвена от съвета на Европа.

Курсовете се провеждат два пъти седмично по три часа. За да имат възможност и малки и големи да учат френски, ние предлагаме разнообразие от учебни часове- от 8 до 11; от 11 до 14; от 14 до 17; или от 18 до 21 часа.
Предлагаме и курсове през уикендите по 3 часа в събота и три в неделя: от 9 до 12; от 12 до 15 или от 15 до 18 часа.
Една езикова сесия продължава 54 часа- около 2 месеца и половина. Трябва, обаче и да уточня, че ние формираме групи само когато имаме най-малко 8 желаещи курсисти като часовете, през които се провеждат занятията зависят изцяло от записалите се.

В сравнение с преобладаващите цени на езиковите курсове в София, тези които предлагаме ние, не са никак скъпи. Един курс за общ френски струва 95 лева и както вече казах, продължава 54 часа. Това прави около 2 лева на час, а учебникът и работната тетрадка към него струват 21 лева.

Следващият курс ще започне на 20 септември и продължи до 20 ноември. Записванията ще се провеждат на 7ми и 8ми септември. Ако вече сте учили френски преди трябва да се запишете предварително- към края на август, началото на септември , за да можете да се явите на тест за определяне на нивото.

Сега ще ви кажа повече подробности за курсовете, които предлагаме за деца във френския институт. Групите са много малки- между 8 и 10 ученика. И за да можем да отговорим на интересите на всички, ние групираме децата не само според нивото, но и според възрастта им. Едно дете на 6 години, което сега започва да учи френски няма да бъде сложено в един курс заедно с 10 или 14- годишните. Имаме 4 възрастови групи: най-малките са между 6 и 7 години, другата група е между 8 и 10 години, в трета има деца между 11 и 13 години, и в последната между 14 и 16 години.
При записване за тези курсове, ние организираме една предварителна среща с родителите, за да ги информираме за съдържанието и организацията на курсовете и да отговорим на евентуални техни въпроси. Ние мислим, че е много важно родителите да знаят с какво се занимава тяхното дете в курса.
Преподавателите, отговорни за тези курсове имат опит и във Франция. Те са специализирали там преподаване на френски като чужд език за деца или тук в София във френското училище Виктор Юго. Те използват нови и атрактивни методи на обучение: занимават децата с различни игри, комикси, филми, песни. По този начин курсът става по-интересен и увлекателен. На края на учебната година децата изнасят един спектакъл пред всички родители в една от залите на института. По този начин родителите могат да преценят какви са постиженията на децата. Ние наричаме тези курсове “Cours Junior” и те са опргазнизирани според прграмите на децата. Например ако детето е на учлище сутринта, курсът ще се проведе следобяд и обратно. Курсовете за деца са постепенни и не така интензивни като за възрастните. Както в училище те са разделени на два срока, като всеки един съдържа 64 часа. Провеждат се 2 пъти седмично по 2 часа.
Тази година курсът ще започне на 27 ми септември и ще свърши на 2ри февруари 2005 година. Цената на този курс е 130 лева. Що се отнася до учебниците: те са малко по-скъпи от тези за възрастни, защото са изготвени по много по-атркативен начин и с много повече снимки. За най-малките комплектът от учебник, тетрадка за упражнение, тетрадка за четене и тетрадка за четене и писане струва 55 лева. За по големите начинаещи цената на един комплект е 32 лева, а за по-напредналите съответно 35 лева.
Тестове за определяне на входното ниво, ще се провеждат преди записванията: на 20 и 21 септември- понеделник и вторник. Предлагаме тестовете сутрин от 10 до 11 часа и следобед от 3 до 6 часа като записванията ще се проведат съответно на 20, 21, и 23 септември.

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КУРСОВЕ: БИЗНЕС-ФРЕНСКИ И ТУРИСТИЧЕСКИ ФРЕНСКИ

Тези курсове са интересни за хората с професия, които желаят да използват френския в своята работа. Предлагаме бизнес-френски, юридически френски и туристически френски. Спецкурсът по бизнес-френски не е само за напреднали, както в останалите школи. Човек може да учи бизнес-френски още от първо ниво. Подходът ни е да преподаваме езика в професионален контекст – например: как да поздравите, да благодарите на колеги-чужденци, как да им говорите за работата и опита си, за проекти; да умеете да представяте колегите и фирмата си. Курсът ще ви научи да си пишете автобиографията на френски и писмо за кандидатстване за работа, което е много важно. Дават се и практически езикови способности за търсене на работа. Всичко това се преподава в началното ниво на бизнес-френски. След него може да държите изпит за придобиване на Сертификат по професионален френски. Дипломата се издава от Търговско-индустриалната камара на Париж и важи в цял свят. С нея можете да работите във всяка франкофонска страна. За да изкарате този изпит, трябва да сте карали най-малко 8 нива във Френския институт, т.е. около 500 учебни часа. Ние предлагаме бизнес-френски и за напреднали – в този курс се приемат най-вече студенти и стажанти, практикуващи съответна професия, чиито френски е на добро ниво. В курса те ще се научат да общуват по-свободно на професионални теми във фирмата – ще могат да говорят на френски за организацията и функционирането й, за структурата и юридическия й статут, за мениджмънта. В края на този курс можете да се явите на изпит за Диплом по бизнес-френски, първа степен. Имаме и трети курс по бизнес-френски, за най-напредналите, след който се държи изпит за същия сертификат, но втора степен. Третият специализиран курс в Института е – туристически френски. Той е насочен за работещите в сектора на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, а така също и за студенти в съответните специалности. Добре дошли сте в него, ако работите например в туристическа агенция, в хотел и пр., но се приемат само хора, имащи вече добро езиково ниво по френски – да са го учили около 300 учебни часа. След този курс, можете да се явите за получаване на специализирана диплома, призната от Търговско-индустриалната камара на Париж. Сертификатът е признат в цял свят и е сериозно предимство в автобиографията, ако търсите работа в тази област. Цените на всеки от специализираните курсове по френски е 105 лева.

КУРС ПО ЮРИДИЧЕСКИ ФРЕНСКИ

Институтът предлага и курс по Юридически френски. Всички съдебно-юридически дейности в Европейския съюз се извършват на френски – това е официалният език на европейското правосъдие. Предвид перспективата за българското членство в ЕС, вашата страна ще има засилена нужда от юристи, владеещи френски, понеже всички официални срещи и кореспонденции в тази сфера ще се правят именно на френски. След завършване на курса по юридически френски – така, както е с бизнес-френския и туристическия френски – можете да се явите на изпит за световно признат Сертификат за юридически френски. Подчертавам, че става дума за изпит по език, а не по право!

СЕРТИФИКАТИ ЗА ВЛАДЕЕНЕ НА ФРЕНСКИ

Френският институт е официален изпитен център и в него се държат изпитите ДЕЛФ и ДАЛФ, както и ТЕ СЕ ЕФ. ДЕЛФ и ДАЛФ са важащи в цял свят дипломи за владеене на френски. Те са еквивалент на изпитите по английски ТОЙФЕЛ. Тези изпити се признават и от френската образователна система. Подготовката за тяхното успешно полагане може да започне в България, в нашите езикови курсове, и да продължи във всяка друга страна в света, където има съответен изпитен център. Подготвителен курс за ДЕЛФ – второ ниво, предлагаме от началото на септември. ДЕЛФ и ДАЛФ са дипломи, издавани от френското образователно министерство. ДАЛФ е по-трудният изпит – за задълбочени познания по езика. Ако желаете, може да се явите на изпит за такава диплома, и без предварителна подготовка в курс при нас. Ако сте решили така, свържете се с нас през декември, за да ви кажем датите за провеждане на изпита. Датите са две всяка година – една през януари, една през юни. Все още не са фиксирани датите за следващата година. Ако самоподготовката не ви е достатъчна, Институтът предлага 50-часов подготвителен курс за ДЕЛФ-второ ниво – два пъти седмично по три часа, в продължение на 8 седмици, плюс два часа специално за изпитна подготовка. Същият подготвителен курс се предлага и за две под-нива на изпита ДАЛФ. За да изкарате ДАЛФ, трябва да сте изкарали при нас 4 сесии, т.е. четири пъти по 54 часа. ТЕ СЕ ЕФ е “Тест за владеене на френски език”. От една година, ние предлагаме специални подготвителни курсове за гимназисти, които желаят да продължат образованието си във Франция, след завършване на гимназията в България. Интересът е много голям, а процентът на успешно положилите изпита след курс при нас, е много голям. Ако желаете и вие да сте сред тях, моля, обадете ни се в началото на септември, понеже групите се формират според заявките. Самият тест се провежда през февруари. ТЕ ЕС ЕФ за възрастни може да бъде държан в ИЧС – Института за чуждестранни студенти, с който имаме договор.

КУРСОВЕ ПО ФРЕНСКИ ЗА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ

Сега ще говоря за курсовете по френски, които предлагаме за държавни служители и служители в разлини институции и организации в България.
В процеса на присъединяване на нови страни членки към Европейския съюз, френското правителство, предприе план за действие за френския език при подготовката за разширяването.
От Януари 2004 година институцията, натоварена с обезпечаването на този план е Международната агенция по по франкофония.
В България от 1996 досега над 400 държавни служители са изучавали френски език в курсовете, организирани от нашия институт. Тези курсове са специализирани за служители, които ще работят с международни организации:като например европейския съюз, ООН или НАТО. Ние предлагаме и специализирани курсове на европейска тематика. Те са съобразени с реалните нужди на държавните служители: те ще се учат как се пише доклад на фреснки или как се организира конференция.
Всички служители могат да се запишат, но преди това трябва да се обърнат към института за държавна администрация и европейска интеграция и да разговарят с г-жа Петрова.
Тези курсове за безплатни и са финансирани от международната агенция по франкофония. Те ще започнат през септември, но точната дата все още не е известна. Повече информация ще можем да ви дадем към края на август, началото на септември.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.