Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-08-2004

ЕС ОБСЪЖДА ЕВРОПЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ НА СЪРБИЯ-ЧЕРНА ГОРА

Нов документ, който се очаква да постави основите на бъдещите отношения между Сърбия-Черна Гора и ЕС, бе представен миналия месец в Белград след като бе одобрен на юнското заседание на Съвета на министрите.

Ръководителят на правителствената агенция за европейска интеграция Радмила Миливоевич и ръководителят на делегацията на Европейската комисия (ЕК) в Сърбия-Черна Гора Джефри Барет представиха документа. Озаглавен “Европейско партньорство със Сърбия-Черна Гора,” той се основава върху заключенията, приети от Срещата на върха в Солун през юни 2003 г.

На срещата на върха държавите-членки на ЕС декларираха своя ангажимент за европейското бъдеще на Западните Балкани и предложиха стъпки, насочени към стимулиране на сътрудничеството.

Документът на ЕС адресира конкретните изисквания, които Сърбия-Черна Гора трябва да изпълни в предстоящия период, включително пълноценно сътрудничество с Хагския трибунал и формирането на хармонизиран и функционален държавен съюз. Той призовава към създаване на съд на държавния съюз, приключване на преговорите с Лондонския клуб на кредиторите, както и за ратификация на Европейската конвенция за човешки права и предотвратяване на изтезанията.

Освен това документът засяга икономически въпроси като координацията на законотворчеството, митническите процедури, производствени методи и контролни механизми.

Процесът, зададен от Европейското партньорство, бе инструментът при присъединяването към Съюза на десетте най-нови членки, (станали членки през май т.г.), който определи реформите, които кандидатките трябваше да осъществяват, за да покрият критериите на Съюза.

“Става въпрос за цяла серия от закони и проекти, които ще продължат няколко години,” заяви председателят на сръбската Търговска камара Радослав Веселинович, който обеща, че Камарата ще направи всичко по силите й, за да се удовлетворят възможно по-скоро икономическите изисквания.

Позовавайки се на “по-важни дела” обаче, сръбският финансов министър Младжан Динкич се усъмни във възможността да се хармонизират отношенията между Сърбия и Черна Гора в близко бъдеще. “Трябва да се посветим на решаване на вътрешните проблеми преди всички друго, за да повишим стандарта на живот, “ каза той.

Този начин на мислене, контрира го Иван Кнежевич от Европейското движение, е точната причина за това, че Белград загуби ценно време в процеса на европейска интеграция.

Сега ЕС очаква Сърбия-Черна Гора да излезе с детайлизиран план за изпълнение на изискванията, очертани в документа. Според Кнежевич, “първо е необходимо да се постигне политически консенсус и тогава времевите графици, които дефинират приоритетите на Европейското партньорство, стават по-реалистични.”

“Този документ трябва да предложи на ЕК базата за планиране на финансовите инструменти, които ще подкрепят реализацията на тези приоритети, “ каза той.

Southeast European Times



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.