Europe.bg
  Начало - Анкети
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Анкети

  • A+
  • A-
19-04-2007

ЕФЕКТЪТ ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ ДЕБАТИ!

Коментар на експерта по социалните въпроси в Европейския институт Пенка Василева: 

В събота и неделя около 300 души взеха участие в национален дебат "Политики към ромите в България", организиран от Центъра за либерални стратегии, „Алфа рисърч", Институт "Отворено общество" и БНТ. Събитието е окачествено от политици, експерти и медии като своеобразен социален експеримент или миниреферендум за отразяване на мнението на "представителна" извадка от обществото за това  какво да правим с ромските гета, каква да е наказателната политика към ромската престъпност и как да се реши проблемът с образованието на ромите.

Целта на форума е да се регистрира промяната в мнението на участниците преди и след пряката дискусия между експерти, политици и общество. Интересно е да разберем дали такъв вид разяснителна работа има силата да променя отдавна вкоренени нагласи и възгледи на преобладаваща част от обществото за ромите. Помислете само върху втората ключова тема на форума - Наказателна политика за ромите. Как така ще спечелим повече хора на страната на предварително обявените намерения на политиците за равноправна интеграция на ромите, след като изначално слагаме знак на равенство между роми и престъпност. И като делим престъпността по етнически принцип.

Един  много по-простичък и, не дотам изтънчен метод за измерване на  промяната в общественото мнение по ромските въпроси е утре някой кмет, в някоя община просто да заяви, в която иска национална медия, че до часове започва премахването на гетата и разселването на ромите по другите квартали. Имаше подобни случаи в немалко общини в България.. Много бързо бяха сформирани инициативни граждански комитети, които изразяваха несъгласието на „всички" жители от квартала да допуснат в близост ромските си събратя.

А Вие бихте ли приели роми за съседи? Или по друг начин формулиран същият въпрос: какви действия на властта (централна или местна) биха Ви убедили да приемете ромите?

ПОПЪЛНЕТЕ АНКЕТАТА ТУК!

Иначе всичко останало са празни приказки в предизборно време.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.