Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - За изборите
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / За изборите

  • A+
  • A-
19-04-2007

ВАС ОТКАЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА МЕДИЦИТЕ ЗА ЕВРОВОТА

Съдебен  състав на 4 отделение на Върховния административен съд с председател Константин Пенчев отхвърли жалбата на партия „Ред, законност и справедливост" по казуса с медиците. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Като мотив за решението се посочва, че медиците не отговарят на законовото изискване за уседналост.

Жалбата беше подадена срещу решение 144 на ЦИКЕТ от 14 април, с което Централната избирателна комисия отказа да регистрира осъдените медицински сестри в Либия и д.р Здравко Георгиев като кандидати за евродепутати.

Председателят на съдебния състав Константин Пенчев уточни в мотивите за решение на съда, че за да бъде отказана регистрация на петте български медицински сестри и д-р Здравко Георгиев да бъдат регистрирани за кандидати за евродепутати ЦИК се е позовала на факта, че не е налице предвиденото в член 5 от закона за избор за евродепутати изискване посочените кандидати да са живели най-малко през последните две години в Република България или в друга  държава членка на ЕС.

Пенчев уточни, че по делото липсват доказателства да са нарушавани правилата от ЦИК, свързани с произнасянето по казуса с посочените 6 кандидати преди документите им да са официално внесени.

Председателят на ВАС допълни, че публичните изявления на някои от членовете на ЦИК не представляват политическа предизборна агитация, не са предварително оповеставяне на резултатите от изборите и не сочат за грубо нарушение на админситративните правила.

Константин Пенчев констатира, че обжалваното решение на ЦИК от партия Ред законност и справедливост не противоречи на норми от международното право в частност член 55 от устава на ООН, член 129 от Римския договор и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Затова съдебния състав на четвърто отделение на ВАС прецени, че не са налице основания по член 146 от АПК за отмяна на административния акт. Затова жалбата е неоснователна и следва да бъде отхвърлена.

(News.bg)



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.