Europe.bg
  Hauptseite - Europäisches Parlament - 2009: Wahlen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

  • A+
  • A-
25-05-2009

Въпроси на гражданите към ЕП - политическите групи

Много граждани се обръщат към Европейския парламент с въпроси, свързани с предстоящите Европейски избори през юни. Едни от най-честите въпроси са : кои са кандидатите и политическите партии, колко евродепутати ще избираме през юни на изборите, кои са политическите групи? В този материал ще намерите отговори на тези въпроси.

Какви са предизборните програми на партиите?

Повечето депутати са избрани чрез партийна листа в техните страни и повечето партии се придържат към дадена политическа фракция в Европейския парламент. 

Според правилника за дейността на ЕП евродепутатите изпълняват своя мандат свободно и не са обвързани с поръчки или указания от други (например държава-членка или физическо лице).

Как може да се учреди нова фракция в ЕП? 

В момента са необходими 20 депутата за образуване на политическа група като най-малко една пета от държавите членки трябва да бъдат представени в рамките на групата. Евродепутатите не могат да принадлежат към повече от една политическа група. 

След изборите през 2009 година това ще се промени. Европейският парламент наскоро взе решение да повиши минималния брой на членове в групата на 25 депутата, които трябва да представляват най-малко седем държави-членки. Някои членове не принадлежат към нито една политическа група и се наричат независимите членове на ЕП. 

Какъв е съставът на Европейския парламент в края на този мандат? 

Политическите групи в ЕП са организирани не по националност, а по политическа принадлежност. В момента съществуват седем политически групи в Европейския парламент:  най-голямата е на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи с 288 депутата (общият брой на евродепутатите е 785), а най-малка е групата Независимост / Демокрация с 22 члена. 30 членове на ЕП  не принадлежат към нито една политическа група. 

Как се финансират политическите партии за изборите? 

По принцип това зависи от законите в отделните държави членки. Партиите получават средства в съответствие с националните закони за изборите. 

ЕП може да финансира политическите партии на европейско равнище, които са "организации, следващи политическа програма, съставени от национални партии и физически лица като членове и представени в няколко държави-членки"

За да получи безвъзмездни средства от Парламента, съответната партия трябва да отговаря на следните условия:

  • трябва да е юридическо лице в държавата-членка, където се намира седалището й,
  • трябва да е представена в поне една четвърт от държавите-членки, в Европейския парламент или в националните или регионални парламенти или събрания,
  • трябва да зачита принципите за свобода, демокрация, зачитане на основните човешки права и свободи и правова държава,
  • трябва да е участвала в избори за Европейски парламент или да е изразила намерението си да участва.

Колко ще са евродепутатите през юли 2009 година?

Изборите за Европейски Парламент от 4 до 7 юни 2009 година  ще са най-големите транснационални избори, провеждани някога! Близо 375 милиона европейци от 27 държави са призвани да изберат 736 евродепутати, както е предвидено в действащия в момента договор от Ница.

Ако Лисабонският договор влезе в сила след изборите през 2009 година, общият брой на евродепутатите временно ще се увеличи до 754,  след изборите през 2014 година ЕП ще трябва да има 751 членове. 

От 1979 насам евродепутатите се избират чрез преки избори за петгодишен период. Общият принцип е местата да се разпределят  пропорционално на населението на всяка държава членка. Всяка държава членка разполага с определен брой места, като максимумът е 99 и минимумът -  пет.



 
Заедно
Aktuelles
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Nachrichten
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia