Europe.bg
  Home - News & Events - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
14-07-2008

Чешката Република и Португалия – най-зле в прилагането на европейското законодателство

Материал на EUobserver. Европейската комисия похвали държавите-членки на ЕС за по-добрите резултати в прилагането на законодателство на Съюза относно вътрешния пазар, изтъквайки България като отличник, а Чехия и Португалия като изоставащи в това отношение. Според Брюксел целта, определена от европейските лидери миналата година за не повече от един процент невъведено европейско законодателство, е постигната към момента.

"Удовлетворен съм, че държавите-членки достигнаха новата цел от един процент доста преди крайния срок. Това е забележително постижение и заслужава да бъде специално отбелязано. Надявам се тази положителна тенденция да се запази и за в бъдеще," заяви европейският комисар по вътрешния пазар Чарли Маккрийви в сряда (9 юли).
"Силно препоръчвам на страните-членки, които не са достигнали все още целта от един процент, да го направят до края на 2008 г.", добави той.

България, която се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г., оглавява списъка на най-добре представилите се, тъй като е транспонирала всички директиви на ЕС. Следват я Словакия, Румъния, Германия и Латвия със съответно шест, седем, девет и десет оставащи за въвеждане директиви.

На опашката на списъка остават Чешката Република и Португалия, със съответно 42 и 32 директиви, все още невъведени в националното законодателство. Следват ги Полша, Люксембург и Кипър.

И докато Люксембург, Чехия и Португалия са намалили дефицита през последните месеци, Кипър увеличава негативния си резултат за трети пореден път и в момента е „най-сериозният източник на безпокойство" според Брюксел.

Но Маккрийви отбелязва, че транспонирането на законодателството на ЕС на национално ниво не е достатъчно, тъй като вътрешният пазар трябва и да функционира добре. Комисарят обяви, че за в бъдеще ще бъде обърнато по-голямо внимание на това как действат на практика законите и на работата с националните капитали.

"Смятам, че се движим в правилната посока," отбеляза комисарят и добави, че според: него „перфектността е нещо, към което всички се стремят, но тя трудно, дори никога, не се постига на практика." Основните области, в които държавите-членки изостават в прилагането на европейското законодателство, остават свободното движение на хора и на финансови услуги.

Редовният шестмесечен преглед включва и доклад относно броя на процедурите за нарушения, предприети срещу страните-членки. Регистрирани са приблизително еднакъв брой случаи на нарушения както през предходния шестмесечен период - 48 спрямо 49 - но 15 страни-членки са успели да намалят броя на заведените срещу тях процедури.

Румъния, България и Литва са с най-малък брой нарушения, докато Франция, Испания и Италия оглавяват негативната класация. Най-голям брой процедури за нарушения са открити в областта на екологията, данъчното облагане и митническите правила.



News & Events
Highlights
Analyses
Interviews


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.