Europe.bg
  Home - News & Events - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
22-12-2010

Румъния разгневена от френско-немската блокада на Шенген

Румънският президент Траян Бъсеску възрази силно срещу решението на Франция и Германия вчера (21 декември) за отлагане на присъединяването на страната му към Шенгенската зона, като го описа като акт на "дискриминация", предават от EurActiv.

Говорейки от Букурещ, Бъсеску заяви, че страната му няма да приеме дискриминация от никого, "дори и от най-могъщите страни в ЕС".

Няколко часа преди изявлението вътрешните министри на Франция и Германия публикуваха общо писмо, което гласи, че те ще блокират молбите на България и Румъния за Шенген.
Според двамата министри страните на изпълняват всички условия за присъединяване към зоната без граници, определена от Шенгенското споразумение.

Двете страни първоначално планираха да се присъединят към зоната през март 2011 година.

"Не би било нито реалистично, нито отговорно да пренебрегнем установените недостатъци", гласи писмото. Сред недостатъците, министрите конкретизират "липсата на задоволителна съдебна и административна среда в областта на сигурността и правосъдието, продължаващата корупция на различни нива и тревожните равнища на организирана престъпност."

Следователно, министрите искат отлагане на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското споразумение за по-късна дата.

Когато Румъния и България се присъединиха към ЕС през 2007 година, те бяха включени в специален механизъм за наблюдение, който да им помогне да реформират съдебните си системи и да се справят с корупцията. В случая на България, борбата срещу организираната престъпност беше подчертана като особено силен проблем. Оттогава редовните доклади разкриват само ограничен напредък.

Въпреки това, Европейската комисия признава, че няма правова връзка между напредъка на двете страни в рамките на механизма и присъединяването им към Шенген.

В изявлението му Бъсеску заяви, че Румъния е изпълнила всички технически изисквания за присъединяване към Шенген и не би приела въвеждането на "допълнителни условия".

Както и при случая с експулсирането на роми от Франция, София избра да остане незабелязана. През последните месеци министър-председателят на страната Бойко Борисов умишлено избра да не критикува Париж за експулсирането на български роми, като се надяваше, че в замяна на това Франция няма да наложи вето на молбата на България за Шенген.

Единствената официална реакция от страната до този момент дойде от говорителя на българското външно министерство, който заяви, че София ще удвои усилията за реформиране на съдебната система и ще убеди скептиците, че е постигнала напредък.



News & Events
Highlights
Analyses
Interviews


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.