Europe.bg
  Home - News & Events - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
25-06-2006

ПРОУЧВАНЕ ЗА КАПАЦИТЕТА НА БИЗНЕСА И НПО-СЕКТОРА ЗА РАБОТА С ЕВРОФОНДОВЕТЕ

ПРООН България: неправителственият и частният сектор са само отчасти готови за участие в структурните фондове. Слабият капацитет на бизнеса и НПО в тях се комбинира със слаб капацитет и на местните власти. Първият риск е парите да не бъдат усвоени. Вторият риск е те да бъдат похарчени неефективно.

Пограмата на ООН за развитие оповестява проучване за готовността и капацитета на бизнеса и неправителствения сектор за усвояване на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз и за ефективна работа със средствата: готови ли сме за фондовете?

Оценката се базира на проучване сред 419 неправителствени организации и 474 компании от цялата страна. Проучването разкрива набор от пречки за пълноценното усвояване на средствата от европейските фондове.

Основните проблеми произтичат от нереалистични очаквания, трудности по осигуряване на финансиране и съфинансиране, различия в капацитета на актьорите, неадекватна комуникация, неефективност на предлаганото досега обучение, липса на дългосрочна визия за развитие. Всички НПО искат да участват в усвояването на структурните фондове, като 74 % от тях искат да го правят много активно, докато желанието на бизнеса е по-умерено – 37 % очакват много активно участие.

На фона на това силно желание неправителственият и частният сектор са само отчасти готови за участие в структурните фондове. В регионален план най-ограничен е капацитетът в най-слабо развитите райони, които имат най-голяма нужда от подкрепа за развитие и са потенциално най-избираеми за интервенции на структурните фондове.

Слабият капацитет на бизнеса и НПО в тях се комбинира със слаб капацитет и на местните власти, сочи проучването. Ако не бъдат взети мерки, тези проблеми ще създават сериозни рискове пред участието на България в структурната и регионална политика на ЕС. Това означава пропускане на възможностите за бързо сближаване на равнището на развитие и жизнения стандарт със страните-членки на Европейския съюз.

Структурните фондове са възможност - как тя ще бъде използвана зависи от националния капацитет. Използването на средствата от структурните фондове и кохезионния фонд крият рискове. Първият риск е парите да не бъдат усвоени. Вторият риск е те да бъдат похарчени неефективно, т.е. финансираните с тях действия да не постигнат желания резултат. На трето място, въпросите на структурните фондове са винаги много “политически” и могат да доведат до конфликти между заинтересованите (участниците във формулирането и прилагането на подкрепяните от структурните фондове политики и програми и адресатите на тези политики и програми).

Представителството на ПРООН съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството проведе проучването на неправителствените организации и бизнеса за работа с фондовете на Европейския съюз. Това проучване е част от поредица от три експертни изследвания, които ПРООН България ще оповести в следващите седмици.

Второто представлява сравнителен анализ на опита на две стари и две нови държави-членки на ЕС (Португалия, Ирландия, Полша и Чешката република) и съществуващия опит в България в прилагането на партньорския принцип за планиране и усвояване на структурните фондове.

Третото изследване представлява актуализирана оценка на административния капацитет на 209 български общини и 28 области за участие в планирането и усвояването на структурните фондове и кохезионния фонд на ЕС.

В изследванията, както и в експертните обсъждания на частичните резултати и на окончателните варианти на трите доклада участваха представители на държавната администрация и неправителствения сектор, които са пряко ангажирани или участват в работните групи по създаването на шестте оперативни програми и на Националната стратегическа референтна рамка – основният стратегически документ за участие на страната в европейските фондове.

ПРООН e глобалната мрежа на ООН за развитие, която се застъпва за промяна и осъществява контакти между държавите и източниците на знания, опит и ресурси, с цел да помага на хората да градят по-добър живот. Основните задачи на развитието, които си поставя ПРООН в България, са намаляване на бедността, повишаване качеството на живота и подкрепа за онези форми на управление, които осигуряват устойчиво развитие.

Пълният текст на доклада можете да прочетете тук.



News & Events
Highlights
Analyses
Interviews


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.