Europe.bg
  Home - News & Events - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
16-11-2006

СОФИЯ ТЕГЛИ 1 МИЛИАРД ЛЕВА ЗА ИНФРАСТРУКТУРА ОТ ЕИБ

Столична община е получила предварително съгласие от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на инфраструктурни проекти за близо 1 милиард лева (500 милиона евро), научи Mediapool от отлично информирани източници в Столична община.

Това е сума, надхвърляща почти два пъти годишния бюджет на общината, която и в момента е затънала в дългове. Техният общ размер и условията по кредитирането се очаква да бъдат оповестени от кметската администрация в края на седмицата, след като общински съветник от ДСБ внесе специално питане.

Експертите на ЕИБ и президентът на банката Филип Мейстад бяха на посещение в София в началото на октомври. По време на срещата със столичния кмет Бойко Борисов и зам.-кмета по финансите Минко Герджиков с Мейстад е била постигната обща договорка банката да отпусне парите.

На 21 и 22 октомври делегация на финансовата институция ще пристигне на ново посещение в София, за да бъдат уточнени допълнителни подробности около сключването на сделката, чийто параметри засега не са съвсем ясни.

Столична община е поискала парите за 7 проекта. Три от тях са за продължаването на метромрежата. От "Московска" 33 смятат да започнат в началото на 2008 г. строежа на етапите: летище "София" - "Дружба" - "Младост", Централна гара - "Св. Неделя" - хотел "Хемус" и "Младост 1" - Бизнеспарк "Младост".

Стойността на първия проект е 138 млн. евро, а на другите два съответно по 95 и 90 млн. евро. Другите три проекта са за транспортни пробиви в центъра на София, в това число продължаването на пробивите "Данаил Николаев" и "Пенчо Славейков", както и строежа на пробив от бул. "Прага" до бул. "Сливница". Общата стойност на тези проекти е за 75 млн. евро.

От общината са поискали и 90 млн. евро за строежа на завод за боклук.

За да бъде стартирана работата по тези инфраструктура, ЕИБ трябва да отпусне цялата сума от близо 1 милиард лева до края на 2007 г.

Общината "няма да плати нито лев"?

От общината твърдят, че схемата за получаване на заема няма да натовари столичния бюджет нито с лев.

Договорката с банката е парите да бъдат отпуснати, за да стартира работата в срок, а впоследствие институцията да лобира пред Европейската комисия за погасяване на 85 процента от сумите чрез структурните фондове на съюза, след като проектите бъдат одобрени и в Брюксел.

Засега от общината не коментират как смятат да погасяват дълга, ако тези проекти все пак не бъдат одобрени от ЕК.

Според замисления план другите 15 процента ще бъдат търсени от предвидения в бюджетната програма на правителството фонд за съфинансиране на проекти по европейските структурни и кохезионен фонд, в който ще бъдат внесени 1,2 млрд. лева за първите 7 години от членството.

Единствената неяснота в общинските сметки остава лихвата, с която ЕИБ ще се съгласи от отпусне субсидията и дали Брюксел или правителството ще се съгласят да платят и надчисленията.

Времето, в което се предвижда тези седем проекта да бъдат реализирани, е до 2012 година.

 



News & Events
Highlights
Analyses
Interviews


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.