Europe.bg
  Home - News & Events - Interviews
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Interviews

  • A+
  • A-
01-03-2006

НАЙ-ГОЛЯМАТА ПАРТИЯ В АВСТРИЯ: "ЧАКАМЕ БЪЛГАРИЯ В ЕС С НЕТЪРПЕНИЕ"

Най-голямата партия в Австрия – Австрийската народна партия, радушно приема България като бъдещ нов партньор в ЕС и “очаква с нетърпение бъдещото ни добро сътрудничество”.

Това се казва в специално комюнике на АНП (ÖVP), което Портал ЕВРОПА получи в отговор на свое запитване за начина, по който партията възнамерява да гласува, когато в австрийския парламент бъде насрочена ратификацията на Договора за присъединяване на България и Румъния в ЕС.

“Както канцлерът Волфганг Шусел има възможност да изтъкне при неотдавнашното посещение на българския министър-председател Сергей Станишев във Виена, за нас България е важна държава, в която влагаме надежди в сферите на икономиката, политиката и културата” – се казва още в официалното становище на АНП, съставено специално в отговор на запитване на Портал ЕВРОПА.

Следователно нашата партия подкрепя ратификацията от страна на австрийския парламент на Договора за присъединяване, във вида, в който той е подписан, пояснява Моника Райнер от международния отдел на Австрийската народна партия. 

Все още обаче в Австрийския парламент не е насрочена дата, на която ратификацията на Договора да бъде подложена на гласуване. Преди няколко дни шефът на Информационния отдел на Външното министерство на Австрия каза в интервю за Портал ЕВРОПА, буквално: "Ако София ефективно използва оставащите месеци, за да осъществи изоставащите реформи, няма да има нужда от отлагане на членството. България трябва да положи усилия."

Портал ЕВРОПА пояснява, че Австрийската народна партия е част от Европейската народна партия (ЕНП) и, по подобие на Германския християндемократически съюз, е класическа консервативна политическа сила.

Тя “залага на уважение към традицията и стабилността на социалния ред” – както е написано на уебсайта на Либералния политологичен институт, където се казва още: “От началото на своето съществуване партията е ясно обвързана с Католическата църква и твърдо се определя като анти-социалистическа. През 2000 Народната партия формира коалиционно управление заедно с националистическата, дясна популистка Австрийска партия на свободата на Йорг Хайдер. Това предизвиква вълна от недоволство в Европа и четиринадесет от членките на ЕС изпращат неофициални дипломатически ноти, изразяващи неодобрение срещу австрийската федерална администрация. Няколко месеца по-късно, тези предупреждения са оттеглени след проверка на специална комисия, съставена от трима бивши европейски министри, така наречената група на “тримата мъдри мъже”. На изборите през 2002 под лидерството на австрийския канцлер Волфганг Шюсел (на снимката - бел. ред.) партията печели убедителна победа с 42,27% от гласовете на избирателите."

Портал ЕВРОПА припомня, че австрийският парламент (Националрат) е съставен от 183-а членове. В него Австрийската народна партия има 79 депутати, следват я Социалдемократите (69) и Партията на свободата (18). Парламентарната група на Зелените наброява 17 депутати. Австрийският Бундесрат – Горната камара – също е съставен от 183 депутати и отново най-голям брой сенатори има Австрийската народна партия.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.