Europe.bg
  Home - European Parliament 2007 - EP News
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European Parliament 2007 / EP News

  • A+
  • A-
28-11-2007

ИНТЕРВЮ С АТАНАС ПАПАРИЗОВ - БЪЛГАРСКА ПРЕССЛУЖБА НА ЕП

Г-н Атанас Папаризов е член на Групата на социалистите в Европейския парламент (ПЕС) и е председател на българската делегация в тази група. Той е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и заместник-член в Комисията по развитие и Подкомисията по сигурност и отбрана. Също така г-н Папаризов е член на Делегацията за връзки със Съединените американски щати и зам.-член в Делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Европа.


Вие сте един от първите 18 пряко избрани членове на ЕП от България. Интегрирахте ли се вече в работата на ЕП?

Етапът, по време на който бях наблюдател изключително много ми помогна за това. Ние сме членове от средата на мандата на Парламента. Основната дейност вече беше започнала в повечето парламентарни комисии и пред нас основното беше да се интегрираме и да ни забележат, защото сме представители на една сравнително малка страна.

Смятам, че в Комисията по промишлеността, изследванията и енергетиката (ITRE), където съм постоянен член и в Комисията по развитието, където съм заместващ член, успях не само да се запозная с колегите си, но и да намеря с тях общ език и сътрудничество. Помага ми това, че много внимателно следя проблемите на енергетиката специално в Комисията по промишлеността и така взимам доста активно участие в работата на тази парламентарна комисия.

Що се отнася до Комисията по развитието и предишната ми работа традиционно беше свързана с отношенията с развиващите се страни и с дейност с международни организации, свързани с развиващите се страни, като например ООН, ПРООН, УНКТАД и СТО. Така че тази работа не е нова за мен и мисля, че е изключително интересна и полезна.

Фактът, че съм ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП пък ми дава възможност доста активно с моите колеги в Групата на социалистите да работя за това в България да се чувства присъствието на Европейския парламент.

Успяхте ли да свикнете с ритъма на Парламента?

Разбира се ЕП е едно предизвикателство не само защото трябва да се навлезе в средата, но защото и работата е много динамична и напрегната и изисква много голяма организация от всеки от нас особено с ежеседмичните пътувания. С доста напрежение и усилия и с помощта на моите сътрудници, се опитвам да бъда полезен тук, както и когато съм в България да мога да осъществявам контакти със своите избиратели. Освен тук, имам сътрудник в София и в информационния ми офис в Пловдив и чрез тях успявам да поддържам контактите в България.

Кои са докладите, по които работите?

В Комисията по промишлеността бях докладчик в сянка по доклада за оценка на Евратом "50 години европейска политика за атомна енергия ", който беше разглеждан, когато станах депутат. Други доклади, по които бях докладчик в сянка, бяха за създаване на Устав на Агенцията за снабдяване към Евратом и за търговските и икономически отношения с Южна Корея. В Комисията по развитието бях докладчик в сянка по доклада за общата европейска външна политика в областта на енергетиката .

Сега ми предстои една доста отговорна задача, защото ще бъда докладчик по един от докладите в третия енергиен пакет относно достъпа до газопреносната мрежа. Партията на европейските социалисти ще работи по два доклада от енергийния пакет и аз бях много окуражен от това, че моята група ме избра за един от тези двама докладчици. Другият докладчик по доклада за елекроенергията ще бъде г-жа Елюнед Морган, която е депутат от Великобритания.

Става въпрос за един изключително важен сектор, където предстои либерализация и създаване на единен пазар с цел осигуряване на сигурност, ефективност и конкурентна среда в областта на енергетиката.

Трябва да подготвя този доклад след дискусии за началото на другата година, след което ще бъде обсъждан в парламентарната комисия и гласуван през месец май. Засега планът е този доклад да бъде разгледан в пленарна зала на 4-ти юни, така че следващата половин година ще мине през много етапи на съгласуване, на обсъждане на поправки в Комисията по промишлеността и на поправки в пленарна зала. Понеже това е един от петте доклада по енергийния пакет се надявам, че ще намерим един добър синхрон с другите докладчици в ITRE.

Как обяснявате Европейския парламент в България?

Преди всичко чрез Информационния ми офис, който създадох в Пловдив. Също така организирам посещения и на други евродепутати - като че ли българинът винаги с удоволствие слуша и някой, който има повече опит в това отношение. С г-жа Ги Кен сме правили посещения в Пловдив, Пазарджик... С г-жа Миа де Витс миналата седмица бяхме в Русе, в Шумен, в Нови пазар - все градове, където бяха избрани социалисти за кметове и където има възможност да се търсят близки контакти с белгийски, валонски градове, които също така са под ръководство на кметове - социалисти. Целта на тези контакти беше да бъдем полезни в подготовката на проекти на общините.

Отново в тази връзка моите колеги и аз организираме информационни кампании - например, на 14-ти декември подготвяме една такава кампания в Пловдив за Южен централен район на планиране за кметове и администрация.

Също така максимално използвам възможностите, които Парламентът ми дава, като квотата от сто души посетители, която вече съм използвал изцяло за тази година. Поканих групи от Пловдив и от Южен централен район. Сред хората, които дойдоха имаше хора в неравностойно положение и се радвам, че и тяхното посещение беше организирано със съответните помощни средства и с помощта на ЕП. Освен това мисля, че е хубаво да се участва във всички дейности в страната, свързани с ЕП и в дискусии по директиви, които се подготвят. Тези срещи са полезни, защото на тях се информирам за становищата на съответните ведомства и министерства. Например, тази седмица на Съвета по транспорт, телекомуникации и енергетика ще се обсъжда един много важен пакет за телекомуникационния пазар. Надявам се с г-н Пламен Вачков да уточня на 29-ти ноември българската позиция, за да имам пълна представа по този въпрос, тъй като ще бъде разглеждан в Комисията по промишлеността, изследванията и енергетиката. В понеделник представителите на Министерство на икономиката ще обсъдят третия енергиен пакет, който е пряко свързан с темата, по която съм докладчик в ITRE. Ще търся контакти и с тях.

Изобщо в тази парламентарна комисия има много важни доклади, за които е от голямо значение да се информирам редовно и за българската позиция.

Как успявате да отстоите българската позиция при различия с позицията на политическата Ви група?

Има различия понякога, но се опитвам по теми, които са дискусионни като ядрената енергетика, където има депутати "за" и "против", ПЕС като политическа сила да не взима позиция "анти" развитието на ядрената енергетика. Успявам да отстоявам в крайна сметка такива въпроси да се гласуват по съвест. Напоследък има мнозинство в нашата група, което потвърждава ролята на ядрената енергетика и че тя е част от т.н energy mix - видовете енергия, които имат своето бъдеще не само от гледна точка от това да бъдем независими, но и от гледна точка на това, че ядрената енергетика също има своята роля за намаляване на въглеродните емисии. Освен това ядрената енергетика ще бъде още по-безопасна с новите поколения реактори. Също така се вижда много по-ясно, че въпросът с отпадъците, който много често се поставя, е решим с новите технологии за преработка на използваното гориво.

Кои инициативи бихте искали да продължите до края на този мандат?

Иска ми се да продължим това, което направихме всички депутати българи, както в подкрепа на българските медицински сестри за освобождаването им от либийския затвор, така и при посещението им в Европейския парламент - да имаме по-често общи срещи, каквито ние започнахме по проблеми, които засягат всички българи. Такива теми ще има не малко - извън енергетиката, за която стана дума. Сега започва една ревизия на Общата селскостопанска политика, която ще бъде много важна, а не всички политически групи сме представени в работата на Комисията по селското стопанство. Мисля, че там също трябва да намерим общ език, за да защитим нашия интерес, защото това е тема, по която ще има доста сериозни противоречия и различия.

Друг такъв важен въпрос е търговията с въглеродните емисии - България е най-засегната от страните - най-много са намалени квотите ни за въглероден двуокис. Тук с колегите, които се занимават с проблемите на устойчивото развитие и околната среда, трябва да търсим общ език и обща подкрепа България да не бъде третирана по-неблагоприятно от другите страни.

Ето това са теми, по които мисля, че всички ние, независимо в коя партия сме, трябва да сме активни в своите групи и Парламента, за да защитаваме българските интереси. Според мен е изключително важно по-активно да използваме нашите общи възможности, защото не сме малко. Когато поставим един и същ въпрос във всички групи, мнението на България може по-ясно да се чува.



 
Заедно
Highlights
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
2009: Election
 
 
 
    More 
Radio broadcasts
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
News
 
 
 
    More 
News & Events
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Tenders
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
Interactive
 
 
 
    More 
Events
 
 
 
    More 
European Parliament
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.