Europe.bg
  Home - European Parliament 2007 - EP News
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European Parliament 2007 / EP News

  • A+
  • A-
06-07-2007

ДЕСНИТЕ В ЕП КРИТИКУВАТ ИДЕИТЕ НА ЕК ЗА РЕФОРМА В ЛОЗАРО-ВИНАРСКИЯ СЕКТОР

Евродепутатката Елизабет Йегл (ЕНП-ЕД) - докладчик на ЕП по предложението на Европейската комисия за реформа в лозаро-винарския сектор разкритикува документа, съобщава пресслужбата на ЕНП-ЕД.

„Предложенията на ЕП не са включени в документа на Комисията", каза Йегл и окачестви това като разочароващо, давайки за пример мерките за засилване на конкурентоспособността на сектора в европейски мащаб. ЕП настояваше активно тези мерки да бъдат записани в документа.

Ако текстът на ЕК не се промени, не изключвам сериозни последствия за винопроизводителите в Централна Европа, каза Йегл. Според нея са напълно недостатъчни предвидените средства за националните финансови рамки, липсват мерки за подобряване качеството и за промотиране на продажбите. Тя разкритикува и забраната за захароза на виното, както и разширените правомощия на Европейската комисия в сектора.

Бъдещото разпределение на фондове, базирано на „исторически принцип" - което явно е предпочитаният от Комисията метод - не се връзва с новите условия на разширения Европейски съюз, категорична е дясната евродепутатка.

„Всички фондове трябва да бъдат разпределяни по честен и балансиран начин сред страните-членки", казва Елизабет Йегл.

Според нея предложените от Еврокомисията мерки ще са в ущърб на европейския винен сектор като цяло и в частност за винопроизводителите от Централна Европа.

Портал ЕВРОПА припомня съобщението на ЕК: Преди дни Европейската комисия прие набор от предложения за широкообхватна реформа на общата организация на пазара на вино, след едногодишен консултативен процес със заинтересованите страни. Предложенията целят засилване конкурентоспособността на европейските производители, възвръщане на пазари, балансиране на търсенето и предлагането, опростяване на правилата, съхраняване на най-добрите традиции на ЕС в областта на винопроизводството, укрепване на социалната структура на селските райони и опазване на околната среда. От ключово значение за реформата ще бъде по-доброто използване на бюджета, чийто размер ще остане непроменен 1.3 милиарда EUR. Съгласно предложенията, всички неефективни мерки за подпомагане на пазара (различни видове помощи за дестилация, помощи за частно складиране, възстановявания при износ) ще бъдат премахнати от първия ден на влизане в сила на новите правила.



 
Заедно
Highlights
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
2009: Election
 
 
 
    More 
Radio broadcasts
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
News
 
 
 
    More 
News & Events
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Tenders
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
Interactive
 
 
 
    More 
Events
 
 
 
    More 
European Parliament
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.