Europe.bg
  Home - European Parliament - News
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European Parliament / News

  • A+
  • A-
03-10-2013

Евродепутатът Мария Габриел: Нужна е политическа воля за трайно решение на конфликта, свързан с Божията армия за съпротива

Българският евродепутат Мария Габриел от групата на ЕНП/ГЕРБ беше домакин на конференция в ЕП "Конфликтът на „Божията армия за съпротива“: там, където се срещат държавната и човешката сигурност“, организирана в сътрудничество с Европейската мрежа за Централна Африка. Форумът събра високопоставени представители по въпросите на мира и сигурността в страните, зона на конфликт, сред които Розалинд Марсден - Специален представител на ЕС за Судан, Абу Муса – Специален представител и ръководител на службата на ООН за региона на Централна Африка (UNOCA), н.пр. Марсел Утемби - Архиепископ на Кисангани (ДР Конго), Донатела Ростагно - Генерален секретар на Европейската мрежа на страните от Централна Африка (EURAC). Участваха също представители на европейските институции, дипломати, постоянни представители на държавите-членки, студенти, учени и други. Дебатите между участниците показаха сближаване на анализа на ситуацията и на насоките за трайно решение на проблема.

Мария Габриел откри дискусията като отбеляза, че представителството на участници от различни държави, европейски и международни институции, отразява силната ангажираност към региона на Централна Африка. "Партньорството и координацията на международните участници, в тясно сътрудничество с местните общности, са ключови елементи за намиране и прилагане на решения. Радвам се, че успяхме да съберем всяка заинтересована страна, която може да участва в постигането на тази цел: ЕС, ООН, Африканския съюз и представителите на гражданското общество", заяви евродепутатът.

Розалинд Марсдън, Специален представител на ЕС за Судан и Южен Судан, припомни приноса на ЕС чрез различни средства, включително финансирането на Уганда за реинтеграция на бивши бунтовници, хуманитарната помощ за страните от региона на Големите езера, финансирането и техническата подкрепа за преговори и дипломатически дейности, участието на държавите-членки чрез двустранна подкрепа. ЕС е и съпредседател на Международната работна група по „Божията армия за съпротива“ (LRA). Специалният представител приветства усилията на Африканския съюз да поеме ръководството на различните регионални и международни участници за този "исторически пренебрегван " регион.

Абу Муса, ръководител на регионалния офис на ООН за региона на Централна Африка се фокусира върху политическата воля. Според него успехът на регионалната стратегия, разработена през юни 2012 г., зависи от желанието на всички заинтересовани страни. Предизвикателство остават последиците от конфликта на бунтовническата група, които се очаква да продължат по-дълго от самия феномен.

В обобщение на конференцията Мария Габриел потвърди трайната обвързаност на Европейския съюз със страните от региона и най-вече гражданите. Тя подчерта необходимостта от фокусиране на вниманието в четири основни насоки:  един цялостен подход, отчитащ контекста на нестабилността на региона; политическата воля със силно лидерство на засегнатите държави; защитата на цивилното население; необходимостта от съсредоточаване на финансова помощ, особено върху децата, които често биват отвличани за войници на Божията армия за съпротива.

 "Не трябва да пренебрегваме елементите на настоящето, които ще определят бъдещето, за да нямаме други малки последователи и наследници на лидера на бунтовническата групировка Кони”, заключи евродепутатът Мария Габриел.



 
Заедно
Highlights
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
2009: Election
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
News
 
 
 
    More 
News & Events
 
 
 
    More 
Tenders
 
 
 
    More 
EP News
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
Events
 
 
 
    More 
EUROPE Gateway presents
 
 
 
    More 
European Parliament
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.