Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
29-04-2008

ЕС ПОДПИСВА СЪС СЪРБИЯ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕ И АСОЦИИРАНЕ

Министрите на външните работи на ЕС се споразумяха да подпишат със Сърбия Споразумението за стабилизиране и асоцииране, което открива пътя на Белград към пълноправно членство, заяви говорител на словенския външен министър Дмитрий Рупел, предаде Дарик радио.                                                                                                      

Сърбия ще подпише споразумение за стабилизиране с Европейския съюз още този следобед. Това ще се случи по време на заседанието на Съвета на външните министри на ЕС в Люксембург. Споразумението ще е първата стъпка към евентуално членство на Сърбия в ЕС.

Франс прес коментира, че подписването на споразумението със Сърбия е истински жест към нея дни преди парламентарните избори в страната, насрочени за 11 май. Въпреки това не е изключено към споразумението да бъдат добавени и други два документа, касаещи определени условия към Сърбия, поставени от ЕС.

Според непотвърдена информация в следобедните часове в Люксембург се очаква да пристигне сръбският президент Борис Тадич. Възможно е именно той да може да сложи подписа си под споразумението си със Съюза.

Сръбският външен министър Вук Йеремич каза, че след 24 часа напрегнати разговори и убеждавания Сърбия е извоювала дипломатически победа, съобщи Радио Телевизия Сърбия /РТС/, цитирано от агенция "Фокус". Йеремич уточни, че подписа си под споразумението ще постави сръбският вицепремиер Божидар Джелич, въпреки че са Люксембург пътува призидентът Тадич.

"Споразумението ще влезе в сила в момента на подписването му, но кога ще бъде изцяло приложено, ще решат гражданите на Сърбия", каза Йеремич. Той посочи, че на 11 май гражданите на Сърбия "ще гласуват за продължаване на европейския път или за неговото прекъсване, за началото на прилагането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране или за унищожаване на онова, което ще бъде направено днес". "Договорът влиза в сила веднага, а за неговото прилагане ще решат гражданите на 11 май", допълни Йеремич. Що се отнася до сътрудничеството с Трибунала в Хага, сръбският министър каза, че това е било и остава основното политическо условие, което Сърбия изпълнява и ще продължи да изпълнява.

Ратификацията и прилагането на споразуменията ще започнат, едва когато Съветът реши, че Сърбия е осъществила пълно сътрудничество в Трибунала в Хага. Словенският министър на външните работи Димитрий Рупел каза, че прилагането на временното съпътстващо споразумение (което се подписва със Споразумението за стабилизиране и асоцииране и на базата на което на Сърбия се предоставя възможността да ползва близо 90% от преимуществата, произтичащи от Споразумението за стабилизиране и асоцииране, преди то да бъде ратифицирано от всички страни членки на Съюза) ще зависи от оценката на Съвета на министрите за сътрудничеството на Сърбия с Трибунала в Хага.

Според премиера на Сърбия Воислав Кощуница подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране е антидържавен и противоконституционен акт, с който Сърбия би признала независимостта на Косово.

Министрите от Демократическата партия /ДП/ и Г17 плюс, както и президентът Борис Тадич, казват, че Споразумението за стабилизиране и асоцииране е преди всичко икономически договор и по никакъв начин не застрашава суверенитетът и териториалната цялост на Сърбия.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.