Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
07-09-2010

Финансовите министри на ЕС обсъждат банковия данък

Финансовите министри на ЕС ще обсъдят във вторник в Брюксел въвеждането на данъка върху финансовите трансакции, предава АФП. Германия и Франция настояват за европейски индивидуален ход, след като усилията за международен данък върху търговията с финансови продукти се провали през юли по време на световната финансова среща на високо равнище в Канада.

Освен това ще стане дума и за европейски банков данък. Кабинетът в Германия вече реши наскоро такъв данък. Банков данък има вече и във Франция и Великобритания. ЕК обаче се опасява поради националните солови действия от деформации на конкуренцията в рамките на ЕС.

В борбата с планината от дългове на държавите от ЕС финансовите министри искат също да решат по-строг контрол на бюджета. От следващата година страните-членки ще трябва да представят своите проектобюджети пъвро в Брюксел, преди да бъдат гласувани от националните парламенти.

Освен Германия и Франция за европейски данък върху финансовите трансакции настоява и Австрия. Съпротива има от редица страни-членки, особено от Великобритания, но и Европейската комисия също има възражения.

Данъкът заплашва да увеличи разходите за финансиране за предприятия и правителства и да засили резките промени в курса на борсите.

Оспорван е не само размерът на данъка, но и използването му. Брюксел иска да постанови парите да се използват само подпомагане на попаднали в тежко положение банки. Финансовите министри са единодушни относно въвеждането на т.нар. европейски семестър.

Шефът на еврозоната Жан-Клод Юнкер напомни в понеделник вечерта, че той агитира още от 2005 г. за Европейски семестър, за да може да се противодейства навреме на затруднени положения.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу ще държи във вторник сутринта своята първа „реч за положението на съюза". Пред Европейския парламент в Страсбург Барозу ще посочи предизвикателствата пред общността и ще даде посоката за следващите месеци и идващата година.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.