Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
21-09-2006

ВЪЛНЕНИЯТА В УНГАРИЯ ЗАСЕГНАХА И ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Вълненията в Унгария заради предизборните лъжи на премиера Дюрчани, станаха част и от политиката в Брюксел, след като дясноцентристките депутати в Европейския Парламент атакуваха европейските социалисти за подкрепата им за унгарският лидер, съобщава EUobserver.

Под нарастващ обществен натиск за оставка на премиера, в четвъртък унгарското социалистическо правителство покани на преговори президента и лидерите на всички парламентарни партии, за да бъде обсъден въпросът как да се сложи край на антиправителствените протести и безредиците в Будапеща, съобщи Mediapool.

Дясната опозиция обаче обяви, че не възнамерява да участва в преговорите.

Близо 15 000 демонстранти се събраха за трета поредна нощ пред сградата на парламента в Будапеща с искания за оставката на премиера Ференц Дюрчани.

Европейската Комисия призова за спокойствие и даде да се разбере, че вълненията няма да повлияят на предстоящият й доклад за обществените финанси на Унгария. В същото време финландският премиер Мати Ванханен заяви, че ЕС няма да се намесва по „никакъв начин".

"Много неприятно е, че насилствени бунтове стават в страна-член. Вярвам, че Унгария може да се справи с проблема сама. Политическите разногласия трябва да се решават с парламентарни средства", заяви Ванханен.

Лидерът на Партията на Европейските Социалисти Пол Расмусен зае друга позиция като призова колегите си от десницата и центъра да „пренебрегнат десните призиви за оставката му" и изказа силна подкрепа за „най-добрият човек, който може да води унгарските реформи".

"Последното нещо, от което Унгария се нуждае в момента е дясно управление, правещо така наречени реформи, които включват даване на пари на богатите и орязване на социалната защита на бедните", заяви Расмусен.

Изявлението му предизвика реакцията на унгарските европейски депутати от Европейската Народна Партия, които отправиха критика към Расмусен в отворено писмо, подкрепено от дясноцентристките депутати от други страни.

„Криворазбраното чувство за солидарност с членуващата в ПЕС Унгарска Социалистическа Партия, не бива да ви ослепява за най-основните принципи на демокрацията", се казва в писмото.

„Политиката не може да се основава на системни лъжи. Не можем да си представим, че вие и ПЕС споделяте циничните възгледи, изразени от г-н Дюрчани".

По-рано през седмицата ЕНП призова унгарското правителство да подаде оставка, подчертавайки, че „политическите лъжи, изречени от премиера и правителството му, не само са атака срещу моралните основи на демократичните институции в Унгария, но са и атака срещу основополагащите европейски ценности".



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.