Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
24-10-2006

ЛОНДОН НАЛОЖИ ОГРАНИЧЕНИЯ НА ТРУДОВИЯ СИ ПАЗАР ЗА БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ

Лондон обяви днес, че налага ограничения за българи и румънци, желаещи да работят във Великобритания след присъединяването на страните им към ЕС на 1 януари 2007 г., уточнявайки че в началото по-ниско квалифицираните ще могат да работят единствено в хранителния и селскостопанския сектор, съобщава „Фокус".

Мерките за контрол ще са в сила за "преходния период", уточни вътрешният министър Джон Рийд. Малко преди това говорителят на британския премиер Тони Блеър отбеляза, че правителството "продължава да смята, че имигрантите и разширяването на ЕС са от полза" за страната.

Никой няма да получи автоматично право на работа във Великобритания от България и Румъния, когато те се присъединят към ЕС догодина, заяви британският вътрешен министър Джон Рийд в интервю за ВВС Нюз 24 веднага след оповестяването на мерките в парламента, съобщава Netinfo.

Единствено изключение ще бъдат земеделието и хранително-вкусовата промишленост, където могат да работят неквалифицирани или ниско квалифицирани кадри. Рийд допълни, че всяка година ще се прави преоценка. Той заяви, че целта е да се постигне необходимия баланс между нуждите на икономиката и защитата на обществото. Британският вътрешен министър допълни, че определено страната има нужда от високо квалифицирани работници в някои сфери, но постъпването им на работа ще бъде строго контролирано. На въпрос за известна съпротива срещу мерките от страна на колеги като външния министър Маргарет Бекет, Рийд отговори, че е доволен, че всички министри са проявили разбиране и са подкрепили изложените мерки.

По повод британското решение Европейската комисия изрази съжаление във връзка с наложените от Великобритания ограничения за достъп до пазара на труда за българи и румънци след присъединяването на България и Румъния към ЕС и продължава да защитава положителните ефекти от разширяването за икономиката, съобщи „Фокус", като цитира изявление на Катарина фон Шнурбейн, говорител на еврокомисаря по заетостта Владимир Шпидла.

"Съжаляваме, че страните-членки, които отвориха пазарите си на труда за десетте нови страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., не правят това за България и Румъния", заяви Шнурбейн, признавайки все пак, че "25-те са свободни да решават какво ще правят".

Портал ЕВРОПА припомня, че по-рано днес говорителят на българското външно министерство Димитър Цанчев обяви, че правителството ще обсъди възможността за налагане на реципрочни мерки.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.