Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
08-12-2006

НАТИСК ВЪРХУ ФРАНЦИЯ ЗА ПОДНОВЯВАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА СЪРБИЯ?

Следващата седмица се решава какво ще е бъдещото отношение на ЕС спрямо Сърбия, където през януари предстоят парламентарни избори.

Френски медии съобщиха, че "солидни" страни-членки на ЕС, сред които Италия, искат от Франция да промени политиката си спрямо Сърбия. Да се даде път на подновяване на преговорите за присъединяване с Белград, с аргумента, колко зле се отразява "изолацията" на Сърбия на предстоящите в страната избори и ситуацията в Косово - това поискали и ключови фигури в ЕС, сред които Хавиер Солана, пишат още вестниците в Париж.

В отговор на медийни запитвания, говорител на френското Външно министерство оповести в Париж, че " и дума не може да става за изолация на такава важна страна на Балканите като Сърбия." Дипломатическото ведомство допълва, че по време на френското председателство на ЕС, в рамките на срещата на върха на Съюза в Загреб, е била потвърдена европейската перспектива за Западните Балкани, включително за Сърбия.

"На 3 октомври 2005 започнахме преговорите според споразумението за стабилизация и асоцииране на Сърбия. Това е изключително важен етап, нужен в процеса на доближаване към ЕС" - се казва в комюнике на френското Външно министерство. В него също се припомня, че решението за прекъсване на преговорите заради незадоволителното партньорство между Сърбия и Международния трибунал за бивша Югославия е взето "не от Франция, а беше едно колективно решение".

Какво ще е бъдещото отношение на ЕС по въпроса за Сърбия ще се обсъди в понеделник на дискусия между външните министри на страните-членки - на заседанието на Съвета по общи въпроси и външни отношения, което ще се проведе в Брюксел. След това евентуално въпросът ще бъде обсъден между държавните глави от ЕС - на 14 и 15 декември в рамките на Срещата на върха в Брюксел.

На въпрос на репортери днес, дали Париж може да потвърди, че има "натиск" от страна на някои европейски държави за смекчаване на позицията спрямо Сърбия, говорителят отговори така: "Това, което мога да потвърдя, е, че има дебат - дебат между страните-членки на ЕС." Говорителят обясни, че някои държави държат на доброто сътрудничество с Трибунала в Хага, а други - с оглед на предстоящите избори в Сърбия на 21 януари, "трябва да се направят определени жестове за окуражаване на реформаторите в Сърбия".

На въпрос дали Франция е склонна да приеме такива "жестове", от Външното министерство в Париж отговарят така: "Министърът по европейските въпроси Катрин Колона много държи на сътрудничеството с Международния съд. Това едно много важно обстоятелство, което не можем да подценяваме. Дискусиите ще се състоят в понеделник, четвъртък и петък. Но не можем да гадаем каква позиция ще заеме президентът Жак Ширак".



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.