Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
11-12-2006

ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС ЩЕ ОБСЪЖДАТ ПРЕГОВОРИТЕ С ТУРЦИЯ

Външните министри на 25-те страни от ЕС ще обсъдят днес в Брюксел препоръката на Европейската комисия за частично прекратяване на преговорите за членство на Турция, съобщава Netinfo.

В края на миналия месец Европейската комисия препоръча да бъдат замразени преговорите по 8 от общо 35 глави, по които Турция преговаря за присъединяването си към ЕС. Повод за решението бе отказът на Турция да приложи митническия си съюз с ЕС по отношение на Република Кипър и да отвори пристанищата и летищата си за кипърски гръцки кораби и самолети.

През юли 2005 година Турция подписа протокол за разширяване на митническия съюз с ЕС с десетте страни, приети в съюза през 2004 година, включително и международно признатата гръцка част на Кипър. Анкара обаче придружи протокола с декларация, в която заяви, че подписването на протокола не означава признаване на Република Кипър.

Най-вероятно външните министри от ЕС ще оставят окончателното решение за преговорния процес на Турция на европейските лидери, които ще заседават на срещата на върха на ЕС на 14 и 15 декември.

Предложението на Турция от миналата седмица да отвори едно свое пристанище и едно летище за кипърски гръцки кораби и самолети не позволи на 25-те страни-членки да постигнат обща позиция по въпроса на утрешната среща на външните министри.

Финландският премиер Мати Ванханен оцени предложението като "недостатъчно". Затова най-вероятно днешните дебати няма да са върху него, а ще се фокусират върху броя на преговорните глави, които ще бъдат замразени, и върху условията за евентуалното подновяване на преговорите по тези глави.

"Все още има страни, които искат да отидат по-далеч, и други, които настояват за по-меки санкции" от замразяването на осем преговорни глави, посочва европейски източник.

Традиционно приятелски настроените към Турция Великобритания, Испания, Италия, Швеция и Естония настояват за замразяване само на три глави, тоест на тези, които са пряко свързани с въпросите на митническия съюз. Португалия също се обявява за намаляване на броя на главите, по които да бъдат прекратени преговорите, съобщи в събота външният министър на страната Луиш Амаду.

Другият европейски лагер, начело с Кипър, Франция и Австрия, е на мнение, че трябва да бъдат замразени повече преговорни глави. Кипърските гърци настояват за налагането на ревизионна клауза, която да позволи преразглеждането на въпроса на определена дата и евентуално втвърдяване на санкциите, ако Турция продължи да не прилага протокола.

Мнозинството от страните-членки, предимно държавите от Източна Европа, са склонни на компромис близък или идентичен с препоръката на Европейската комисия, посочва Франс прес.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.