Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
02-05-2007

ЕСТОНИЯ ИСКА ПОМОЩ ОТ ЕС ЗА КРИЗАТА С ПОСОЛСТВОТО В МОСКВА

Естония призова за подкрепа от ЕС в ескалиращата криза с Русия заради преместването на съветски военен паметник, предизвикало бурни протести на руското малцинство в Талин и блокада на естонското посолство в Москва, съобщава EUobserver.

„Проблемът за бронзовия войник и вандализма в Талин е въпрос за Естония, но координираните действия на Русия срещу Естония са въпрос за целия ЕС", заяви във вторник естонския външен министър Урмас Пает.

Той обвини руските дипломати, че са помогнали за организирането на изпълнените с насилие демонстрации през почивните дни, при които над 1000 души бяха арестувани, а един загина. Освен това Пает заяви, че руски депутати лъжливо са съобщили, че Естония измъчва затворници с руски произход.

"Тези, които държат нашето посолство под пълна обсада, получават заплата от Кремъл", заяви министър Пает и добави, че германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е „обещал бърза помощ от ЕС" по въпроса за блокадата на посолството.

Около 500 протестиращи от про-кремълски младежки движения като „Наши" обкръжават естонското посолство от миналия петък, като блокират 12 естонски дипломати вътре и извършват вандалски действия под безучастния поглед на руската полиция.

„Ние се консултирахме с нашите колеги от ЕС за стъпките, които можем да предприемем съвместно", заяви естонския посланик в Русия, Марина Калюранд, след като посочи, че контактите с руски представители са се оказали безплодни.

Напрежението предизвика и отмяна на срещата на естонския премиер Андрус Ансип, който трябваше да се срещне на 8 май с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. Шрьодер, който в момента работи за руската компания Газпром, подложи на критика преместването на паметника в Талин, коментира EUobserver.

Кризата с паметника идва по-малко от три седмици преди очертаващата се трудна среща на ЕС и Русия на 18 май в Самара.

В периода, наричан от някои европейски политици най-лошото време в отношенията между ЕС и Русия след края на Студената война, двете страни не могат да се споразумеят за американските планове за разполагането на ракетни установки в Полша и Чехия, въпроса за бъдещето на Косово и продължаващото полско вето върху преговорите с Русия заради месното ембарго, наложено от Москва.

Бронзовият войник бе преместен от центъра на Талин във военно гробище, където бе поставен с военна церемония. Статуята от 1947 г. почита руското освобождаване на Естония от Германия през 1944г.

За много руснаци, включително и над 300 хиляди, живеещи в Естония, руският принос за победата във Втората световна война е свещен.

За много естонци обаче статуята символизира съветската окупация на страната, която доведе до десетки хиляди депортирани или убити естонци.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.