Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
09-05-2007

ЕП ЗАТЯГА КОНТРОЛА ВЪРХУ ЕСЕНЦИИТЕ И ЕНЗИМИТЕ В ХРАНИТЕ

Хранително-вкусовата промишленост използва голямо количество натурални и изкуствени есенции, като около 2600 от тях вече са регистрирани. Все повече ензими влизат в стоките за консумация. Две нови регулации, одобрени на 8 май от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент, целят да подобрят защитата на потребителите при използването на подобни субстанции, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Две други регулации в тази област бяха вече одобрени от комисията преди месец: „хоризонтална" регулация, определяща обща процедура за одобряването на добавки, ензими и есенции, както и конкретна регулация за добавките.

Двете нови регулации бяха одобрени вчера от комисията към ЕП с почти пълно мнозинство.

И в двата случая целта е да се определят условията за използване на тези вещества в хранителната промишленост, както и да се въведе списък с разрешените вещества, които ще бъдат оценявани от Европейската служба за безопасност на храните, която ще проверява дали представляват опасност за здравето и дали не подвеждат потребителите.

При есенциите, регулацията предоставя списък от веществата, които отговарят на критериите, както и максимално допустимите количества от отделните вещества. Депутатите призовават употребата на есенции да се ограничи само до случаите в които те са технологична необходимост и когато търсените резултати не могат да бъдат постигнати с нормални подправки. Евродепутатите призовават и за изследване на ефектите от есенциите върху уязвими групи и в частност при децата.

Депутатите освен това значително засилиха правилата за етикетите върху стоките. Есенциите и ензимите, получени от генномодифицирани продукти трябва да бъдат обявявани като такива, както е и при добавките. Есенция може да бъде обявена за „натурална" само в случай, че 95% от елементите в нея са с естествен произход.




 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.