Europe.bg
  Начало - Европейски съюз - Дейности - Безопасност на храните
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Европейски съюз / Дейности / Безопасност на храните

  • A+
  • A-

БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ

Доверието на потребителите в качеството и безопасността на храните беше сериозно разклатено през последните десет години в следствие от натрупалите се  въздействия на хранително-здравните кризи. За да се справи с това  предизвикателството, Европейският Съюз изработи разбираема стратегия, под названието “От фермата до вилицата”,   за възстановяване доверието на хората в качеството и безопасността на храната.

Договорната основа на политиката за безопасност на храните са Членове 37, 95, 152 и 153 от Договора за Европейска общност.

ЕС прилага обхватна стратегия за възвръщане доверието на хората в безопасността на храните. Стратегията има три дяла:

  • създаване на ново законодателство за безопасност на храните за хора и животни
  • консултиране с науката при вземане на решения
  • заздравяване на контрола

Основните принципи за безопасност на храните се съдържат в регламент от 2002 г., често наричан “Общ закон за храните”. Регламентът изисква от 1 януари 2005 г. бизнесът да гарантира, че всички хранителни съставки и храни за хора и животни могат да бъдат удостоверени назад по хранителната верига.

“Законът за храните” е допълнен с целево законодателство като например за използването на пестициди, хранителни добавки, оцветители, антибиотици и хормони при производството на храни. Правилата налагат стриктни процедури за производство, маркетинг, етикетиране и удостоверяване на зърнените продукти и особено на тези, съдържащи генетично модифицирани съставки. На 1 януари 2006 г. влизат в сила нови правила за производствена хигиена.

Научните данни са солидната основа за вземането на решения в ЕС, когато се отнася до безопасността на храните. Европейската служба за хранителна безопасност (EFSA), която досега беше временно разквартирувана в Брюксел, но вече се пренася в Парма, Италия, играе централна роля в този процес. EFSA предоставя на Комисията независими становища и подпомага изработването на законодателство в областта на безопасността на храните.

Хранителната и Ветеринарна служба на Европейската комисия (FVO) в Грейндж, Ирландия, осъществява инспекциите по места. FVO проверява отделните ферми, но основната й задача е да се увери, че правителствата на Държавите членки и тези на другите страни разполагат с необходимите механизми за контрол на производителите и прилагане на европейските стандарти за безопасност. От 1 януари 2006 г. ще влязат в сила нови правила за контрола.

ЕС отделя голямо внимание на изработването на правила, които да гарантират, че традиционните храни няма да бъдат изтласкани от пазара заради новите стандарти за безопасност, но и ще оставят място за качествени подобрения на производствения процес и възможности за избор на потребителите. 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.