Europe.bg
  Начало - Европейски съюз - Дейности - Борба с измами
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Европейски съюз / Дейности / Борба с измами

  • A+
  • A-

БОРБА С ИЗМАМИ

Договорната основа на политиката на ЕС за борба с измамите е Член 280 от Договора за Европейска общност.

Контрабандата на цигари, фалшификацията на евробанкнотите и монетите, отклоняването на помощи за Косово, субсидии за несъществуващи портокалови ферми – всичко това накърнява интересите на европейските данъкоплатци. Изчислено е, че от целия бюджет на ЕС в рамре на около 100 милиарда евро годишно 1 милиард евро отиват в сметките на хора, които нямат право на тях. Случаите на вътрешни измами с финансиране възлизат на около 10% от всички случаи.

Европейската служба за борба с измамите (OLAF) има повече от 300 служители, които се грижат за финансовите интереси на Съюза и неговите данъкоплатци. OLAF разследва няколкостотин случая годишно, а повече от половината приключват със съдебен процес.

Броят на фалшивите банкноти и монети евро нараства непрекъснато. От октомври 2004 г. OLAF отговаря за Европейския технически и научен център (ETSC), който анализира фалшивите банкноти и монети, които само през 2004 г. възлизат на 74 600. В сравнение с 55-те милиарда банкноти в обръщение обаче, бройката е малка. Най-популярна за фалшифициране е монетата от 2 евро.

OLAF не може да повдига съдебни процеси в Държавите членки. Когато разследването покаже, че това е оправдано, OLAF сезира съответните национални власти. Държавите членки обаче се обединиха около идеята за създаване на длъжността Европейски прокурор и я включиха в проекта за Конституция на ЕС. Европейският прокурор ще може да разследва пряко случаите на накърняване на финансовите интереси на ЕС.

Информация за фалшифицирането и контрабандата в ЕС се обменя посредством Митническата информационна система (CIS). Тя допълва съществуващата Информационна система за борба с измамите (AFIS). CIS дава възможност на митниците, полицията, граничната охрана, земеделските и здравните институции да обменят важна информация.

В края на десетилетието ще бъде въведена нова компютърна система за обмен на информация за акцизните стоки, които също са обект на контрабанда и фалшификации (алкохол, тютюневи изделия и минерални масла).
 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.