Europe.bg
  Начало - Европейски съюз - Дейности - Обществено здраве
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Европейски съюз / Дейности / Обществено здраве

  • A+
  • A-

ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ

Договорната основа на политиката за опазване на общественото здраве е Член 152 от Договора за Европейска общност.

В свят, където хората пътуват редовно между страните и континентите, заплахите за здравето на европейските граждани от заразни болести трудно могат да бъдат овладени. Болестите, причинявани от тютюнопушене, лош хранителен режим или замърсяване на околната среда са обект на загриженост във всички Държави членки.

Докато основната отговорност за опазването на общественото здраве принадлежи на Държавите членки, Европейският съюз може да помогне в преодоляването на заплахите по-ефективно.

Програмата за опазване на общественото здраве

EС изразходва около 50 милиона евро годишно в периода 2003 – 2008 г. за дейности по опазване на общественото здраве. Приоритетите включват стратегии за преодоляване на ефекта на лошото хранене, липсата на физическа активност, тютюнопушенето, алкохола, наркотиците, генетичните увреждания, стареенето и половото общуване.

Превенция и контрол

ЕС признава необходимостта да подобри способността си да предпазва гражданите от заразни болести и биотерористични заплахи. ЕС например е в състояние да следи разпространението на един вирус, но не и да действа координирано, за да го спре. През май 2005 г. в Стокхолм започна работа Европейският център за превенция и контрол на болестите, който ще се опита да подобри ситуацията. Чрез създаването на специална агенция, която да замести съществуващата мрежа за обмен на информация, ЕС ще може да действа по-бързо, а бързото действие може да има значение за появата на заразно огнище или епидемия.

Околната среда и здравето

Между една четвърт и една трета от заболяванията в индустриалните страни са резултат от екологични фактори. В средата на 2003 г. беше приета нова стратегия за оценка на екологичните фактори, които оказват въздействие върху заболяванията. Приоритетите за действие между 2004 и 2010 г. се съдържат в Плана за действие за околната среда и здравето.

Тютюнопушенето и здравето

ЕС действа активно в борбата с тютюнопушенето. Правителствата на Държавите членки вече забраниха повечето форми за реклама на цигари и спонсорството от тютюневи компании. Разпоредбите на ЕС вече ограничават употребата на субстанции, към които се развива пристрастяване, направи предупрежденията за здравните рискове задължителни при продажбата на такива продукти, забрани подвеждащите описания и определи максимални нива на катраните, въглеродния двуокис и никотина в цигарите.

Наркотиците и здравето

Планът за действие на ЕС за борба с наркоманиите, наркотрафика и престъпленията, свързани с наркотици, е разработен в рамките на политиката на ЕС за правосъдие и вътрешен ред. ЕС се стреми на ограничи употребата на наркотици и да предотвратява в по-висока степен заболявания, свързани с употребата наркотици като хепатит С, туберкулоза и СПИН.

Достъп до медицинска помощ

Правото на свободно пътуване, работа и установяване в ЕС не би правило смисъл, ако гражданите на ЕС не можеха да получат във всяка точка на Съюза медицинска помощ. Взаимното признаване на социалните осигуровки осигурява това. Европейската здравнозастрахователна карта, чието въвеждане започна от 1 юни 2004 г., облекчава пътуващите бизнесмени или почиващите да се възползват от правата си. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.