Europe.bg
  Начало - Европейски съюз - Дейности - Хуманитарна помощ
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Европейски съюз / Дейности / Хуманитарна помощ

  • A+
  • A-

ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ

Договорната основа на политиката за хуманитарно подпомагане на ЕС са Членове 177 до 181 от Договора за Европейска общност.

Европейският съюз присъства на всички горещи точки на света, включително Ирак, където провежда програма за хуманитарна помощ и възстановяване на стойност €320 милиона и още €200 милиона през 2005 г.), Афганистан, Палестинските територии и няколко района в Африка. Дейността му за подпомагане включва Северен Кавказ (по специално Чечня), Таджикистан, Западна Сахара и Шри Ланка.

ЕС е един от най-големите донори в международните усилия за преодоляване на последиците от цунами в Азия през декември 2004 г.

ECHO

Хуманитарните операции на ЕС се управляват от ECHO, службата за хуманитарно подпомагане. Бюджетът на ECHO е повече от €500 милиона годишно. ECHO е провел операции в 82 страни от 1992 г. насам.

През последните години около две трети от хуманитарните помощи на ЕС минават през неправителствени организации, 20% - през агенциите на ООН и 10% през Международния комитет на Червения кръст и националните асоциации на Червения кръст и Червения полумесец.

Изходната стратегия и сивата зона

Хуманитарното подпомагане в случай на природно бедствие и помощта за районите в бедствено положение са по дефиниция краткосрочни мерки. Операциите, финансирани от ЕС по принцип траят по-малко от шест месеца. ЕС обаче иска да гарантира, че след оттеглянето на хуманитарната подкрепа, хората, на които е оказана помощ, ще могат да се справят със ситуацията и че те ще могат да получат друг вид дългосрочно подпомагане. Преходът от спешната хуманитарна помощ към помощ за възстановяване все още е трудна за управление сива зона.

ЕС вече приложи изходната си стратегия от Балканите и започна прехвърляне на фондове към спешни операции в Близкия изток, Азия и Африка. В момента се провеждат пост-конфликтни операции в Либерия, Бурунди, Демократична република Конго, Сиера Леоне и Дарфур, Западен Судан, а други мерки се прилагат за преодоляване на недостига на храна в южните райони на Африка. 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.