Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
11-11-2010

Широк спектър статистики за разнообразието на 271 региона в ЕС

Колко е населението на различните градове в ЕС? В кой регион на ЕС хората пазаруват най-много по интернет? Кои региони на ЕС са най-често посещавани от туристи? Колко души живеят в един крайбрежен регион на ЕС? В кой регион на ЕС БВП е най-висок на глава от населението?

Отговори на тези и на много други въпроси могат да бъдат намерени в годишното издание за 2010 г. на статистическата служба на ЕС Евростат. Тази публикация предлага преглед на най-актуалните икономически, социлани и демографски развития в 271 региона в 22 от 27-те страни-членки на Европейския съюз, в регионите на четири държави от ЕФТА (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария), както и три страни-кандидатки за ЕС (Хърватия, Македония и Турция).

Годишното издание на Евростат за регионите 2010 за първи път съдържа глава за крайбрежните региони, както и глава за нов метод за класифициране на регионите в градски и селски региони. Също така съдържа глава за наслението, градовете, пазара на труда, БВП, бюджетните сметки, структурни статистики на предприятия, наука, технологии и иновации, образование, транспорт, туризъм, здравеопазване и селско стопанство.

За онагледяване на разнообразието от данни в това издание, Евростат представя в това съобщение няколко индикатора от различни стратистически области.

Най-голямо покачване на населението във Френска Гвиана, Балеарските острови, Мурсия и Валенсия

Изменението в общото население на регионално ниво се получава от разликата между броя на ражданията и смъртните случаи, както и на регионалното миграционно салдо. В ЕС в периода 2004-2008 г. средното годишно изменение в населението е показало покачване от 4,4 души на 1000 жители. Регионите с най-висок среден годишен ръст на наслението са френският отвъдморски департамент Френска Гвиана (34,0 души на 1000 жители), Балеарските острови (27,7‰), Мурсия (26,2‰) и Валенсия (25,2‰) в Испания. В 37 региона на ЕС е имало ръст на населението от повече от 10‰, 12 от тях в Испания, 7 в Италия, 5 във Франция.

Регионите с най-силен спад в наслението са били Северозападен (-15,8 души на 1000 жители) в България, Саксония-Анхалт (-11,5‰), Хемниц (-10,7‰) и Тюринген (-9,1‰) в Германия и Северен централен (-9.0‰) в България. В 31 региона на ЕС е имало спад в наслението от -3‰ и повече, от които 14 региона в Германия, по 4 в България и Унгария, по 3 в Полша и Румъния.

Най-високи квоти на заетост сред 55 до 64-годишните в северните региони Оландски острови, Смоланд и Стокхолм

Квотата на заетост сред 55 до 64-годишните през 2008 г. е възлизала на 45,6%. Тази квота варира между регионите, като най-висока е на Оландските острови (75,9%) във Финландия, Смоланд (71,7%) и Стокхолм (71,7%) в Швеция, Бъркшир, Бъкс и Оксфордшир (67,8%) в Обединеното кралство, а най-ниска е в Дел-Дунантул (21,9%) в Унгария.

В 31 региона на ЕС квотата на заетост в тази възрастова група е над 60% - 14 в Обединеното кралство, всички 8 региона в Швеция, 4 в Германия, 2 във Финландия. В 16 региона този дял е под 30% - 4 в Унгария, 2 във Франция, по 1 в Белгия, Испания, Италия, Словения и Малта.

Най-голям дял пътни катастрофи със смъртни случаи в гръцките региони Пелопонес, Стереа Елада и Дитики Елада

Като реакция на нарастващата загриженост за сигурността на пътния транспорт ЕС си постави за цел да намали на половина броя на смъртните случаи от пътни катастрофи между 2000 г. и 2010 г. Въпреки голямото увеличаване на пътния транспорт в Европа броят на смъртните случаи в ЕС между 2000 г. и 2008 г. е спаднал с 30%. Въпреки че това положително развитие може да се разпознае в почти всички страни-членки, има значителни разлики между регионите с оглед на броя на смъртността от катастрофи на глава на от населението.

Регионите с най-много смъртни случаи от пътни произшествия на един милион жители през 2008 г. са Пелопонес (251 на 1 милион), Стереа Елада (231) и Дитики Елада (229) в Гърция, Югоизточен (212) в България, провинция Люксембург (204) в Белгия, Нотио Айгайо (203), Анатолики Македония и Траки (198) в Гърция. Най-нисък дял отбелязват Куидад Аутонома де Сеута (0) в Испания, Виена (16) в Австрия, Берлин (16) и Бремен (18) в Германия, Стокхолм (23) в Швеция и Хамбург (23) в Германия. За сравнение през 2008 г. е имало в ЕС 78 смъртни случая на 1 милион жители.

В 32 региона броят на смъртните случаи от пътни катастрофи са били повече от 140 на 1 милион жители - по 9 региона в Гърция и Полша, 5 в Румъния, по 2 в Белгия, България и Чехия и по 1 в Португалия, Финландия и Литва.

В 29 региона на ЕС броят на смъртността по пътищата е била под 40 души на 1 милион. От тези региони 8 са столични; 11 региона в Обединеното кралство, 6 в Германия, по 3 в Испания и Холандия, по 1 в Белгия, Дания, Франция, Австрия, Швеция и Малта.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.