Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
28-04-2007

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ИСКА ПО-ДОБЪР ДОСТЪП НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА ДО ДОКУМЕНТИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

С приемането на своята Зелена книга, Комисията дава началото на широка обществена консултация във връзка с регламента относно  достъпа на обществеността до документи на Европейския парламент, на Съвета и на Комисията (Регламент 1049/2001)

Брюксел, 18 април 2007 г.

Тази консултация бележи по-нататъшна стъпка в кампанията за по-голяма откритост, започнала с Европейската инициатива за прозрачност, началото на която бе дадено от Комисията през ноември 2005 г.

Г-жа Маргот Валстрьом, Заместник-председател на Европейската комисия, комисар по институционалните връзки и комуникационната стратегия каза относно решението:  „ Ние сме решени да прилагаме  висок стандарт на прозрачност по отношение на процеса на вземане на решения в Европейския съюз. Достъпът до документи е важно право на гражданите. С тази консултация ние стартираме дискусията как то може да бъде най-добре упражнявано."

В Зелената книга Комисията прави равносметка на настоящите правила за достъп на обществеността до документи и очертава някои възможности за подобряване на системата с оглед на това на гражданите да се даде по-добър и по-лесен достъп до документите на трите институции и на агенциите на Общността.

Регламент (ЕО) № 1049/2001 е в действие малко повече от пет години. Трите институции са набрали опит в изпълнението му и европейските съдилища са го тълкували в поредица от решения. Затова моментът изглежда подходящ за преразглеждане на регламента и Европейският парламент поиска от Комисията да излезе с предложения за промяната му. Преди обаче да предложи промени на настоящите правила Комисията желае да се консултира с широката общественост. Затова тя публикува тази Зелена книга и създаде посветена на нея интернет страница, чрез която членове на обществеността, граждани, организации на гражданското общество, икономически субекти, публичните власти и всяка организация с интерес към европейските въпроси могат да направят коментари и предложения.
 
Зелената книга се състои от две главни части. Първата част съдържа анализ на изпълнението на регламента и резюме на съответната съдебна практика на европейските съдилища. Във втората част Комисията представя предложения за подобряване на настоящата система. Главните въпроси представени за консултация са следните:

- Трябва ли да се постави по-силен акцент на поощряването на активното разпространение на информация?

- Правилата за  достъп на обществеността до документи могат да се хармонизират с правилата за достъп до информация за околната среда, към които институциите се придържат съобразно международната конвенция (Конвенцията от Аархус за достъп до информация, участие на обществеността във вземането на решения и достъп до правосъдие в областта на околната среда). Дали един единствен набор от правила за достъп до документи, включително за информация за околната среда би осигурил повече яснота на гражданите?

- Как да се гарантира точният баланс между прозрачност и защита на личните данни, на икономическите и търговски интереси и на принципа на добрата администрация?
За всеки елемент, един въпросник приканва обществеността да даде своето мнение и да направи коментари и предложения. Това може да бъде направено през предназначената за това интернет страница

Консултацията ще продължи до 15 юли 2007 г.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.