Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
21-12-2007

МАРИЯ ДИВИЗИЕВА: ИСКАМЕ ПРОЕКТИТЕ ДА СЕ СЪСТЕЗАВАТ ПО КАЧЕСТВО, А НЕ ПО ФОРМАЛНО ОСНОВАНИЕ

"Ще изплатим 20% от стойността на проектите по ОПАК авансово от началото на 2008 г.", каза заместник-министърът на държавната администрация и административната реформа пред Портал ЕВРОПА.
Първите одобрени за финансиране проекти по ОП "Административен капацитет" - по първата открита процедура, насочена към структурите на гражданското общество, бяха обявени днес на церемония в столицата. Заместничката на министър Николай Василев - Мария Дивизиева заяви, че МДААР планира още през първото тримесечие на 2008 г. да отвори нова процедура, тъй като е отчетен твърде голям интерес за кандидатстване. При първата процедура от 329 проекта са одобрени 64, а средствата са стигнали за финансиране на 47. МДААР планира промени в критериите по процедурата, стана ясно още по време на проявата.

Kакви са основните грешки и трудности за бенефициентите, как ще се прецизират насоките и указанията за кандидатстване, ще има ли автоматичен формуляр за кандидатстване и кога ще стане известна индикативната таблица с предстоящите за 2008 година процедури и срокове? За всичко това вижте ТУК - специализираната рубрика на Портал ЕВРОПА "Фондовете за България".

Колко проекта кандидатстваха по оперативната програмата "Административен капацитет" и каква успеваемост постигнаха?

Бяхме приятно изненадани от големия интерес по първата ни открита процедура, която е за неправителствения сектор. Получихме 329 проекта, от тях до последния етап - оценка по качество, достигнаха 64, което е добър процент на успеваемост. Средствата стигнаха за финансиране на 47 проекта.

Много голям проблем имаше по чисто формалното съответствие на документите на бенефициентите - доста от тях не са успели да приложат отделните декларации, които се изискват по процедурите: като например декларация за актуално състояние, съдебно решение. Много от проектите не бяха добре окомплектовани, а ние не искаме проектите да бъдат отстранявани на чисто формално основание. Искаме те да се състезават по качество, с идеите, които са заложени в съответните проекти, така че смятам, че това е добро начало.

Планираме още през първото тримесечие да отворим нова процедура, тъй като има голям интерес и готовност за усвояване на средствата. Ние сме задължени до 31 януари да публикуваме на уебсайта на ОПАК цялата индикативна програма - кога стартираме процедура, за кои бенефициенти се отнася, за каква сума като индикативна стойност, така че всички наши бенефициенти да бъдат добре информирани.

Какво предстои през 2008 г. за вече одобрените проекти? Как ще се финансират?

Предстои трудното - ще се постараем бенефициентите да бъдат много добре обучени и запознати с всички изисквания, които управляващият орган има към тях, защото ще има доста сложен процес на комуникация помежду ни - ежемесечни доклади до управляващия орган, съхранение на информация, предоставяне на разходооправдателни документи. Самият процес на плащанията и на отчитане също е сложен - ще се постараем още през януари да ги запознаем с всички наши изисквания.

Знаем, че за самите бенефициенти е трудно да започнат работа сами, затова ще им изплатим 20% от стойността на проектите авансово към момента на сключване на договора, т.е. от началото на годината. След това, ако те са разработили своите проекти на етапи и могат да ни докажат изпълнение на конкретни дейности с разходооправдателни документи, предстоят и междинни плащания по проектите.

Как се подходи за оценка и одобряване на подадените проекти?

Оценителните комисии не са само от Министерство на държавната администрация. Ние "отворихме вратата широко", включихме много колеги от например Министерство на финансите, което е централно координационно звено по структурните фондове, с опит в процедурите по програма ФАР, а също така и експерти от МИЕ, МТСП, АОП, КЗК, ДАИТС, МС и НИП.

С какви проблеми се сблъскахте?

Естествено, не мога да не отбележа изключително кратките срокове, в които оценихме проектите, но по-скоро предизвикателство бе, че за първи път трябваше да оценим качеството им. Казвам това, защото това са първите проекти, с които се кандидатства по програмата, т.е. няма установена практика и затова е трудно да се оценят най-добрите и качествени проекти сред 329.

Има и препоръки по отношение на вътрешните правила, които сме създали за оценителните комисии, така че ще се постараем, разбира се, да ги приемем и да ги приложим в бъдеще.

Какви конкретни мерки планирате?

Например да поискаме много по-добро окомплектоване на проектната документация, защото иначе е много трудна за четене, за доказване.

Може би да разместим различни етапи на оценката - например критерии, които бяха във втория етап - на оценката по допустимост, да бъдат преместени в качествената оценка. Очевидно няма как на втория етап да се погледне бюджетът, дали той е реалистичен, без да се оцени самото качество на проекта и заложените в него дейности.

Интервю на Мая Цанева за Портал ЕВРОПА.

ЕТО ПЪЛЕН СПИСЪК НА ИЗБРАНИТЕ ФИРМИ! 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.