Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно

  • A+
  • A-
19-10-2012

Ефективност и устойчивост на иновативните и добри практики в развитието на селските райони

Тема на кръглата маса, провела се на 28 септември в Талин в рамките на проекта "ОСП: Завръщане в бъдещето", беше възможностите за иновация в селското стопанство и развитието на селските райони.

Модераторът на събитието, г-н Каул Нурм, направи обобщение на дискусиите:

„Днес обменихме идеи за това какви са методите, които могат да бъдат използвани при прилагането на Общата селскостопанска политика, за да се помогне на развитието на селските райони и земеделието.

Една от идеите, които бяха обсъдени, беше за сътрудничеството като нов начин за иновация. Ние, в Естония, осъзнаваме, че съвместните дейности и сътрудничеството са нещо, което се нуждае от подобряване и че за това е нужна и политическа воля. Може да признаем днес, че нямаме достатъчно съвместни дейности, така че в бъдеще трябва да се обърне много повече политическо внимание и да се предприемат мерки по този въпрос.

Говорихме за обучение, образование и че в бъдеще ще се нуждаем от по-голям брой образовани млади хора, които се занимават със земеделие от една страна и в същото време признаваме, че по-образованият човек е по-отворен за иновации, отколкото по-малко образованият.

Разговаряхме за късите вериги за доставка и иновациите, обсъдихме различните целеви групи, към които бъдещата селскостопанска политика трябва да обърне повече внимание - дали това ще бъдат малките или средните собственици на земя. Стигнахме до извода, че всичко трябва да бъде балансирано и че този баланс ще създаде хармония в живота в селските райони и ще го обогати.

Наясно сме, че съществуват два стълба: първият - директните плащания и вторият, който се занимава с въпросите, свързани с развитието на селските райони. По отношение на първия стълб - в момента има дебати за това дали той да стане „по-зелен", към кой да бъде насочен, колко средства трябва да бъдат отделени за младите и колко за малките собственици на земя. Така, че това са въпросите, които се обсъждат в момента.

Бих искал да оприлича финансовата подкрепа, която се дава по първи стълб, като високоскоростен влак, който се движи по своя коловоз и който няма как да повлияе много на иновациите. Разбира се, всеки би могъл да използва финансовата помощ по този стълб по иновативен начин. Въпреки това няма официални лица или политици, които да имат някаква роля в насочването на иновациите по този стълб.

Разговаряйки днес осъзнахме, че възможностите за иновации се намират във втория стълб - този, който отговаря за развитието на селските райони. Също така, кооперативите, за които говорихме, са нещо, което се финансира от втори стълб.

И ако искаме да обобщим и синтезираме днешната дискусия, можем да заключим, че вторият стълб има много важна роля. След днешните дебати, можем да заключим, че може би ние бихме искали да се отделя по-голяма част от средствата за този стълб, отколкото за първи. Вторият стълб дава много повече възможности за производителите и влияe на процесите".



Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.