Europe.bg
  Начало - Europe Direct - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
29-05-2014

Напредък в достъпа до интернет за европейските граждани

Според нови данни Комисията е на път да постигне 95 от своите 101 цели в областта на цифровите технологии до 2015 г., което свидетелства за добър напредък. Гражданите и предприятията в ЕС ползват интернет и пазаруват онлайн повече и имат по-голямо доверие и по-добри умения в областта на ИКТ. Често обаче, особено в селските райони, те нямат достъп до високоскоростни широколентови мрежи, за да задоволят своя интерес и потребности. Притеснителната разлика в цифровите умения също все още е голям проблем, съобщава Рапид.

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус заяви: „Животът на повечето европейци вече е обвързан с интернет и те очакват повече. Разрешихме проблема с достъпа до интернет, но разликите по отношение на цифровите умения се запазват. Ако всички ние не направим повече, рискуваме в Европа да се зароди класа от цифрово неграмотни лица.“

Добрите новини:

Увеличаване на редовното използване на интернет: броят на хората, които използват интернет поне веднъж седмично се е покачил от 60% на 72% от 2010 г. насам. Най-голям напредък: Гърция, Румъния, Ирландия, Чешката република и Хърватия.

Най-добри резултати (над 90% от хората използват интернет) имат Дания, Швеция, Нидерландия и Люксембург, докато 87% от възрастните в САЩ използват интернет.

Голям напредък сред групите в неравностойно положение: употребата на интернет от безработни, нискообразовани хора и по-възрастни граждани се е покачила на 57% от 41% преди четири години. С настоящия темп целта от 60% ще бъде постигната преди 2015 г.

Броят на хората, които не използват интернет, е намалял с една трета: 20 % от хората в ЕС никога не са използвали интернет. Това е с една трета по-малко в сравнение с резултатите от преди 4 години. Ако се запази настоящата тенденция, целта на Програмата в областта на цифровите технологии за намаляване на този брой на 15% до 2015 г. ще бъде постигната.

Много повече хора пазаруват онлайн: 47% от гражданите на ЕС вече пазаруват онлайн, което е с 10 пункта повече спрямо 2009 г. и означава, че целта от 50% до 2015 г. вероятно ще бъде постигната.

Осигурен достъп: Всички европейци вече имат достъп до широколентов интернет, обикновено това включва няколко варианта (интернет оптичен кабел, кабелен интернет, ADSL интернет или 3G/4G мобилен интернет) или поне евтин достъп до сателитен широколентов интернет.

Бързи широколентови технологии: Достъпът до мобилни широколентови 4G мрежи се е покачил рязко на 59% в сравнение с 26% преди една година. Достъп до фиксиран интернет със скорост поне 30 Mbps имат 62% от гражданите на ЕС в сравнение с 54% преди една година и 29% през 2010 г. 90% от домакинствата в Белгия, Дания, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия и Обединеното кралство вече имат достъп до високоскоростен широколентов интернет.

Оставащите предизвикателства:

Малките предприятия пропускат възможности: Само 14% от предприятията с по-малко от 250 служители продават своите стоки или услуги онлайн. В целия ЕС нито една страна не се доближава до средната цел на ЕС от 33% до 2015 г.

Селските райони на Европа са изложени на риск: само 18 % от домакинствата в селските райони имат достъп до високоскоростен широколентов интернет.

Електронните административни услуги са в застой през 2013 г. Те са били използвани от едва 42% от гражданите на ЕС. Ако тази тенденция се запази, държавите членки няма да могат да постигнат целта от 50% за 2015 г.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Информационен център Europe Direct
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА на живо
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Основаващи договори
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Договорът от Лисабон
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
За бизнеса
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Пътна безопасност
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.