Europe.bg
  Начало - Квартал ЕВРОПА - Обучителни материали и анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Квартал ЕВРОПА / Обучителни материали и анализи

  • A+
  • A-
09-11-2009

Анкета: Доколко читателите на Портал ЕВРОПА са запознати с европейските програми за финансиране?

Интернет заема водеща позиция като средство за получаване на информация относно европейските програми, отчита анкета на проекта "Европа в София".

Портал ЕВРОПА ви представя резултатите от анкета, проведена онлайн в периода август - ноември 2009 г. сред нашите читатели, чиято цел беше да идентифицира информационните нужди на гражданите по отношение на европейските програми за финансиране.

Анкетата е част от дейностите, включени в инициативата „Европа в София” - проект на Фондация „Център за модернизиране на политики” и Портал ЕВРОПА, финансиран по Програма „Европейски проекти и развитие на гражданското общество” на Столичната община.

Анкетата беше публикувана на Портал ЕВРОПА и участието в нея ставаше доброволно. Допитването не претендира за представителност, но очертава тенденциите сред групата на читателите на нашето интернет-издание. Резултатите от сондажа помогнаха на екипа на проекта "Европа в София" да насочи по-ефективно своите послания към целевата аудитория.

Резюме на основните изводи

голям размер

Щракнете върху изображението, за да видите уголемен резултата от анкетата.

Все още броят на респондентите, които не се чувстват достатъчно добре запознати с европейските програми за финансиране, доминира над този, които декларират добра степен на познаване на материята.

Общо 45.9% от участвалите в анкетата заявяват, че се чувстват много слабо или слабо запознати с програмите. 17.6% посочват, че се чувстват много слабо запознати. 39.7% от друга страна се чувстват добре или много добре запознати. 14.5% са посочили, че не могат да преценят.

Що се отнася до най-атрактивните области на европейско финансиране, към които читателите на Портал ЕВРОПА проявяват интерес, то убедително първенството държи сферата на образованието: 60.4% от анкетираните го посочват като най-интересна за тях област на финансиране от европейските програми.

На второ място са младежките дейности – 45.9%, следвани от околната среда – 41.5%. Други области, посочени от респондентите като интересни, са администрацията, културата, социалната политика. Едва 3.8% от участвалите в анкетата нямат интерес към европейските програми. Трябва да се отбележи, че този въпрос е с възможност за повече от един отговор и затова събраните отговори надхвърлят 100%.

Интересуващите се от европейско финансиране най-често разчитат на няколко различни източници на информация, които взаимно се допълват.

Интернет заема водеща позиция като средство за получаване на информация относно европейските програми – 85% от анкетираните го ползват. На второ място е участието в обучения - почти 62% от случаите. Други използвани източници са конференциите, кръглите маси и брошурите. Показателно е, че макар и почти половината от анкетираните да не се чувстват достатъчно добре осведомени по темата, то огромното мнозинство от тях търсят информация за европейските програми. Под 3% от отговорите са „Не се информирам по темата”.

70.6% от респондентите в онлайн-анкетата са посочили, че живеят в София, 17.5% са жители на другите големи градове, а 1.9% не живеят в град.


„Европа в София” се стреми да повиши познанията на гражданите за възможностите, които програмите на Европейския съюз дават за осъществяването на проекти и инициативи. Целта на екипа е да стимулира хората, които се интересуват от темата, да ползват информационните ресурси, посветени на ЕС, които се намират на територията на София.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.