Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-05-2008

МЕГЛЕНА ПЛУГЧИЕВА: НАЙ-СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ ОТКРИВАМЕ ВЪВ ФОНД "РЕПУБЛИКАНСКА ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА”

Вицепремиерът Меглена Плугчиева огласи предприетите промени в администрацията, управляваща фондовете от ЕС. В Министерството на регионалното развитие и благоустройството ръководител на проектите по програма ФАР ще бъде заместник-министър Савин Ковачев, съобщи БНР. Досега с тази дейност се занимаваше заместник -министър Димчо Михалевски.                                                                                                                               

Ръководителят на Централното звено на финансиране и договаряне в Министерството на финансите Любомир Таушанов е освободен и на негово място е назначена Иванина Белева.

В Министерството на икономиката и енергетиката ръководството на дейностите по предприсъединителните фондове ще бъде в задълженията на заместник-министър Нина Радева, а по оперативната програма "Конкурентоспособност" ще отговаря министър Петър Димитров.

"Най-сериозен проблем откриваме във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", където е необходимо пълно саниране и кадрови и структурни промени, заяви Плугчиева. До 23 май работна група ще изготви доклад с предложения за промени на фонда, допълни тя.

Управителните органи по програма ИСПА се намаляват от четири на два, като остават тези в Министерството на транспорта и в Министерството на околната среда и водите.

Първоначалният анализ показва, че най-слабото звено при усвояването на фондовете от ЕС е Законът за за обществените поръчки, заяви вицепремиерът. В закона няма достатъчно лостове за регулация и контрол, а процедурите са сложни, смята Плугчиева.

Сега промените на закона се подготвят на много места - в парламента, Министерство на финансите, Сметната палата и от неправителствени организации, което означава, че има много недоволни от закона, заяви тя. Плугчиева добави, че ще направи работна група, която до 20 юни да представи обобщен проект за промени на закона.

През следващата седмица Плугчиева ще посети Брюксел заедно с министъра на вътрешните работи Михаил Миков и председателя на ДАНС Петко Сертов, за да обсъдят контрола и наблюдението върху усвояването на европейските фондове.

Предстои среща на вицепремиера с ръководството на агенцията, управляваща проектите по програма САПАРД, както и с Агенцията по рибовъдство, за да обсъди как да се преодолеят проблемите. Плугчиева добави, че подобни срещи ще има с всички звена за управление на средствата от ЕС. Вицепремиерът каза, че в звената, които се занимават с фондовете на ЕС, трябва да бъдат привлечени млади и добре подготвени хора. Щатът в тези звена е общо 2400 души, а заетите места са 2167.

Плугчиева посочи, че ще бъде изготвен списък от фирми, който ще бъде предаден в ЕК. Списъкът ще съдържа фирми, за които има данни и доказателства, че нарушават правилата за работа с еврофондовете.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.