Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
31-10-2008

Евродепутати усетиха България без упойка

Материал на вестник "Дневник". Представители на Европейския парламент от Комисията по петициите, дошли да се запознаят на място със сигналите от български граждани, бяха шокирани от видяното и на идване, и на заминаване от страната. В края на мисията си в четвъртък самите те посочиха като причина за стъписването си неспособността на държавното управление да прекрати незаконни практики, независимо дали става въпрос за таксиметрови услуги или за строежи в защитени територии.

Евродепутатът Дейвид Хамърщайн се е сблъскал с българската действителност още със слизането от самолета. Качил се на такси от софийското летище до бул. "Дондуков" в центъра, което му струвало 105 лв., а разписката за услугата се оказала фалшива. "Разказах за това на министъра на транспорта, но той заяви, че не може да направи нищо по въпроса с незаконните коли", каза Хамърщайн, който е от групата на зелените. Според него много други неща в България се случват по същия начин.

Останахме шокирани от видяното, обобщи Кати Синот, зам.-председател на Комисията по петиции. Според нея в България природата системно се уврежда.

От 27 до 30 октомври петима евродепутати успяха да посетят незаконни обекти в Рила, бяха в Челопеч, където е златната мина на "Дънди прешъс металс", разговаряха с недоволни граждани в София и в Габрово. Най-голям брой от петициите са свързани с опазването на околната среда, а останалите засягат условията в домовете за деца, въпроси на църковната общност, трудовоправни отношения, пенсионно осигуряване. Мисията имаше срещи и с представители на министерствата на транспорта и на околната среда.

Евродепутатите цитираха случаи на незаконни строежи в Рила, по река Камчия и в Иракли, плановете за голф и СПА курорт край нос Калиакра. В същото време официалните отговори от екоминистерството и строителното ведомство са, че няма обекти в защитени зони, за които да са издавани разрешения. Значи една от двете страни - авторите на петициите или правителството, лъже, коментира Дейвид Хамърщайн. Според него най-шокиращ е фактът, че тъкмо българското правителство нарушава и подпомага незаконната дейност и това става чрез замени на земи, след което се разрушават защитени зони.

"Ние сме в абсурдна ситуация - хората, които са отвън и протестират (докато траеше пресконференцията, екоактивисти демонстрираха срещу застрояването в защитени зони - бел. авт.), искат да са част от европейското право, а хората, които са вътре в институциите, искат да бъдат извън европейските закони", коментира Хамърщайн.

Двамата бяха разтревожени и от видяното в Челопеч. Там хвостохранилището на златната мина е толкова препълнено, че дори един проливен дъжд може да доведе до разлив и да бъдат унищожени реката и долината под селото, обясни Кати Синот. В четвъртък от "Дънди" разпространиха съобщение, в което се казва, че хвостохранилището отговаря на всички евростандарти. От компанията твърдят, че нарушенията, които са били констатирани, са направени за друг обект в района. Според тях евродепутатите са били умишлено заблудени. От "Дънди" предполагат, че става въпрос за изоставено хвостохранилище. "Обектът е реалната опасност и за нас", казаха още от дружеството.

За Габрово евродепутатите обявиха, че преминаването на тирове през жилищен квартал в града е абсурдно. Министър Петър Мутафчиев отговори, че засега проблемът може да бъде решен частично.

Заради този и други подобни случаи Хамърщайн се ангажира лично да предложи проблемите в България да бъдат разгледани на заседание на Европарламента. Сигналите ще бъдат докладвани на еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас. Становището на мисията е, че разглеждането на казусите не търпи отлагане и затова тя ще изготви доклада си възможно най-бързо.

"Няма риск от задействане на наказателни процедури срещу България заради въпроси, поставени в петициите", коментира зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев. Според него предоставените на евродепутатите данни са едностранчиви и не показват конкретните действия на МОСВ по опазване на природата. В разпространеното в четвъртък съобщение от информационния офис на ЕП в София няма и дума за конкретните казуси.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.