Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-05-2006

ЕВРОПЕЙСКИ СИНДИКАТИ ИСКАТ ОБЩА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЗА ЕС

Държавите от ЕС трябва да се споразумеят минималната работна заплата във всяка от тях да не бъде по-ниска от 50 на сто от средното трудово възнаграждение в общността, като по-късно този праг да бъде вдигнат до 60 на сто. Това пише в доклад на изследователския отдел на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), предаде във вторник Ройтерс, цитирана от БТА. Изграждането на единната европейска политика за минималната работна заплата е нужна за стабилизирането на потребителското търсене и да се избегнат бедността и трансграничния дъмпинг на възнагражденията.

Призивът беше отправен на фона на засилващия се натиск върху 15-те "стари" членки на ЕС от конкуренцията на икономиките с по-ниски разходи в Азия и 10-те нови членки, както и исканията на гласоподавателите за сигурност и щедри социални политики.

В 18 държави от ЕС размерът на минималната работна заплата е определен законово. В Швеция, Дания, Финландия, Германия, Австрия, Италия и Кипър размерът на минималното възнаграждение се определя чрез колективни споразумения.

От страните със законово установена минимална работна заплата, само във Франция, Ирландия, Гърция и Унгария тя е над 50 на сто от средната за страната. Единствено във Франция тя е над 60 на сто от средната.

Европейската конфедерация на профсъюзите, която представлява 60 млн. работници, отдавна настоява за по-бърз растеж на заплатите, за да се засили слабото търсене в 12-те държави от еврозоната и мудния икономически растеж.

Според ЕКП в повечето държави реалният растеж на заплатите изостава от увеличението на производителността. Заплатите на групите с доход над средния, каквито са мениджърите, нарастват по-бързо в сравнение с по-нископлатените сектори, които представляват над 15 на сто от всички работници в "стара" Европа.

Ако ЕС приеме предложението за 50-процентен праг, Белгия, Люксембург, Холандия, Словения, Великобритания, Латвия, Словакия, Литва, Португалия, Естония, Полша, Испания и Чехия ще трябва да повишат минималните си работни заплати.

По-високи заплати вероятно ще има и в страните, в които минималното възнаграждение се определя с колективно споразумение. Според експерти този ход може би ще предизвика и повишение на основната лихва на

Европейската централна банка (ЕЦБ).

Редица специалисти обаче са на мнение, че за да може Европа да се конкурира успешно с Азия, тя се нуждае от по-гъвкави пазари на труда. Ако се вдигне минималната заплата, ще се повишат и разходите, което няма да направи Европа по-конкурентоспособна, посочват те.

Торстен Шултен, един от авторите на доклада, на свой ред твърди, че Европа не може да се конкурира с Азия по заплати. Трябва да се конкурираме по производителност, а не по заплати, отбелязва той.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.