Europe.bg
  Начало - Конкурси
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Конкурси

RSS
  • A+
  • A-
09-11-2010

Първа покана за предложения за програма на ЕК в областта на нисковъглеродните технологии

Европейската комисия отправя първата покана за представяне на предложения за най-голямата в света програма за инвестиране в демонстрационни проекти за нисковъглеродни технологии и за получаване на енергия от възобновяеми източници. Инициативата, позната като NER300, ще предостави финансови средства за най-малко осем проекта, отнасящи се до технологиите за улавяне и съхраняване на въглерод (CCS), и за най-малко 34 проекта, отнасящи се до новаторски технологии за възобновяема енергия, предава Рапид.

Целта е да се насърчи икономическото развитие с ниски въглеродни емисии в Европа, да се създадат нови екологосъобразни работни места и да се допринесе за постигането на амбициозните цели на ЕС, свързани с изменението на климата. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) сътрудничи на Комисията в прилагането на програмата. Дружествата, които са заинтересовани да направят предложения, разполагат с 3 месеца да представят оферти на национално ниво.

NER300 се нарича така, защото ще бъде финансирана от продажбата на 300 милиона квоти за емисии от резерва за нови участници (New Entrants Reserve - NER) на Схемата на ЕС за търговия с емисии (ETS). По сегашни пазарни цени на квотите за емисии стойността на инициативата възлиза на близо 4,5 милиарда евро, което я прави най-значимата по рода си програма в света.

Финансирането е предназначено за демонстрационни проекти за CCS и новаторски технологии за енергия от възобновяеми енергийни източници. За дадена държава-членка ще бъдат финансирани най-малко един и най-много три проекта. В приложението са предоставени допълнителни подробности за видовете технологии, които могат да бъдат финансирани.

Програмата ще привлече инвестиции в размер на повече от 9 милиарда евро, тъй като инициативата ще финансира до 50 % от разходите по изграждането и експлоатацията на проектите за CCS и новаторски технологии за възобновяеми енергийни източници. Останалата част от финансирането ще осигурят спонсори на проектите и държавите-членки.

Финансирането на инициативата NER300 може да бъде комбинирано с финансиране от други инструменти на ЕС, включително от структурните фондове и кохезионния фонд, както и от Европейската енергийна програма за икономическо възстановяване (EEPR).

Според решението за NER3001, ЕИБ отговаря за продажбата на 300-те милиона квоти, както и за управлението и изплащането на приходите. Макар подробностите, включително началната дата за продажбите, все още да не са определени, очаква се всички квоти във връзка с NER300 да бъдат продадени преди началото на третия период на търгуване в рамките на EU ETS през януари 2013 г.

Преди да даде своите препоръки на Комисията под формата на класация на предложенията за проекти, ЕИБ ще предприеме подробен и внимателен финансов и технически анализ на същите. След консултации с държавите-членки Комисията ще вземе окончателно решение относно това кои проекти ще съфинансира.

Финансиране ще получат осем проекта за CCS:

  • най-малко един и най-много три проекта в следните категории: улавяне на въглеродния двуокис преди изгаряне, улавяне на въглеродния двуокис след изгаряне, горене с подаване на окислител кислород и промишлени приложения;
  • най-малко три проекта, използващи солени водоносни пластове за съхраняване на CO2, и най-малко три проекта, използващи изчерпани нефтени и газови находища;
  • Електроцентралите, участващи в проектите за CCS, трябва да разполагат с генерираща мощност най-малко 250 MW и да бъдат проектирани по начин, който им позволява да улавят поне 85 % от своите емисии на CO2.

34-те проекта за възобновяема енергия, които ще бъдат финансирани, са в следните категории:

  • биоенергия - 9
  • електроенергия от концентратори на слънчева енергия - 5
  • слънчеви фотоволтаични преобразуватели - 3
  • енергия от вятъра - 6
  • геотермална енергия - 4
  • енергия от океана (енергия от вълните и от приливите и отливите, преобразуване на топлинна енергия от океана) - 3
  • електроенергия от ВЕЦ - 1
  • децентрализирано управление на възобновяемите енергийни източници („интелигентни електроенергийни мрежи") - 3

Процедура за кандидатстване за финансиране

Първата покана за представяне на предложения включва подробна информация за процедурата за кандидатстване. Комисията ще организира семинар за потенциални спонсори на проектите, като датата ще бъде потвърдена скоро.

Предложения за проекти, финансирани от самостоятелен оператор или от консорциум, трябва да бъдат представени на държавата-членка, в която ще се изпълнява проектът.

В рамките на три месеца след обявяването на поканата държавите-членки ще извършат първоначална оценка дали предложенията отговарят на условията за участие. Те трябва да направят предварителен подбор и да представят на ЕИБ отговарящи на условията за участие предложения в рамките на шест месеца след обявяването на поканата.

Допълнителна информация търсете на интернет страница на NER300.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.