Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-01-2009

Министерство на земеделието иска комасация на земите и създаване на Поземлена банка

В Министерството на земеделието и храните има одобрена стратегия за комасация на земеделските земи, в която се предлага създаването на Поземлена банка, съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов на заседание на Комисията по земеделие в НС по време на изслушването си за ефективното използване на земите от Държавния поземлен фонд, съобщава Econ.bg.

Част от свободните земи на фонда могат да служат като основа на Поземлената банка, която чрез напълно пазарни механизми да формира оптимални по размери земеделски имоти, собственост на фонда. Впоследствие тези земи могат да се продават, заменят, предоставят на разсрочено заплащане на земеделски стопани и млади фермери за създаване на земеделски стопанства, отговарящи на производствените им нужди. Чрез подобни стопанства те ще имат възможност да се възползват максимално от възможностите, предоставени по Програмата за развитие на селските райони.

Министър Цветанов информира депутатите, че Държавният поземлен фонд възлиза на около 235 000 хектара земеделски земи - частна и държавна собственост. За по-голяма ефективност при управлението им, от министерството са предприели няколко основни механизми за работа, между които безвъзмездно предоставяне на земи от фонда, възмездното им ползване под наем или аренда, продажбата им на притежатели на поименни компенсационни бонове, оземляване на безимотни и малоимотни граждани и други.

По отношение на т. нар. заменки, от министерството отчитат, че за изтеклата 2008 година са извършени 163 броя замени, при които е отстъпено правото на собственост на земи от фонда в размер на 4 104 хектара на стойност 26 971 700 лева, в резултат на което са придобити в приход на фонда земеделски земи в размер на 4 632 хектара, на стойност 28 936 435 лева. Един от начините за повишаване ефективността при управлението на земите от фонда, е и учредяването на ограничени вещни права върху тях.

На настоящия етап изключителен интерес се проявява от инвеститори за изграждане на алтернативни енергоизточчници-ветрогенератори върху земеделски земи от фонда, чиито искания за разрешаване, учредяване на ограничени вещни права върху държавните земи се проучват, заяви Цветанов. За започване на процедурата се изисква предварителното съгласие на министъра на земеделието и храните.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.