Europe.bg
  Начало - Квартал ЕВРОПА - Обучителни материали и анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Квартал ЕВРОПА / Обучителни материали и анализи

  • A+
  • A-
04-03-2010

От имиграция към интеграция. Политики и практики в Швеция, Австрия и Италия

Фондация „Европейски институт” издаде нова публикация със заглавие „От имиграция към интеграция. Политики и практики в Швеция, Австрия и Италия”.

Публикацията е част от проекта “Подкрепа за разработването на политики и стратегии за успешно икономическо и социално интегриране на имигранти от трети страни в България”, финансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни.

Важно е да се проучва опитът на страните-членки с по-дълга история на миграционната политика, довела до изграждане на все по-мултикултурни и мултиетнически общества. Именно това е предпоставка да може да се говори за успешно икономическо, социално и културно интегриране на имигранти от трети страни в България.

Екипът на Европейския институт (ЕИ) избра да изследва опита на Швеция, Австрия и Италия – три европейски държави, развили по различен начин и в различни времеви рамки миграционната си политика.

Сборникът, който е публикуван на уебсайта на ЕИ, описва имиграционните и интеграционни политики в трите страни и практиките за тяхното осъществяване. Разглежда се интеграцията на имигранти от трети страни на територията на тези държави, както и ползите, с които те допринасят за повишаването на конкурентоспособността и разширяването на културното разнообразие в регионите, привличащи тези имигранти. Публикацията също така представя изводите и заключенията, направени на базата на осъщественото проучване, както и формулираните препоръки за изграждане на по-добра миграционна и интеграционна политика в България.


Проучените добри практики бяха представени на две кръгли маси, проведени през декември 2009 г. в Столичната община и в община Бургас. София и Бургас бяха избрани сред останалите градове в България, тъй като в тях е съсредоточен относително висок дял от имигранти, постоянно или продължително пребиваващи в страната.
 
На настоящия етап в България мерките за интеграция на граждани на трети страни са слабо застъпени както в националните и местните стратегически документи, така и в практиката. България като страна с твърде кратка история на имиграция се нуждае от експертиза в тази сфера. Експертите от Европейския институт споделиха, че по последни статистически данни нарастването на населението в страните ще се дължи главно на миграционните процеси, тъй като ще се запази тенденцията на отрицателен прираст, а населението в трудоспособна възраст ще продължи сериозно да намалява. В това отношение България и Германия са с най-лоши показатели. Следователно България трябва да развие своите материални и структурни ресурси, за да може да отговори на бъдещите предизвикателства. 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.