Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно - Видео
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно / Видео

  • A+
  • A-
14-04-2010

Дискусия “Мястото на Европа в света през 2020 г.” се проведе в Брюксел

Днес във Voxbox студиото на Европейския парламент в Брюксел се проведе дискусия на тема "Мястото на Европа в света през 2020 г.", излъчвана на живо по Портал Европа.

Разговорът се осъществи със съдействието на евродепутата Кристиан Вигенин (С&Д-БСП) - председател на Делегацията на ЕП в Парламентарната асамблея Евронест /т.е. Източното партньорство - Украйна, Молдова, Беларус, Армения, Азербайджан, Грузия/, координатор на Групата С&Д в Комисията по външни работи и член на Делегацията на ЕП в Парламентарния комитет за сътрудничество ЕС-Украйна.

Освен г-н Вигенин, в дискусията  участва членът на Бюрото на Групата на ЕНП в Комитета на регионите Владимир Кисьов,  общински съветник в Столичния общински съвет и бивш главен преговарящ на България с ЕС.

Книгата Европа 2020 - гражданска визия" бе представена от нейния редактор Тихомира Трифонова от Центъра за модернизиране на политики, а в дискусията за европейската външна политика, отношенията с Русия, енергийната независимост и други геополитически въпроси, участваха и студенти-лауреати на "Стипендия Европа", която се присъжда под патронажа на г-н Вигенин.

Поради ангажименти евродепутатът Александър Граф Ламбсдорф не можа да се включи в дискусията. В близко бъдеще обаче той ще участва в разговор с читателите на Портал Европа.

Дискусията започна с излъчването на видео обръщението на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек за книгата „Европа 2020 - Гражданска визия".

Първият дискутиран въпрос бе: Каква външна политика ще води Европа след десет години?

Според Кристиан Вигенин: „10 години могат да бъдат и много време - само да погледнем каква беше Европа преди 10 години. Договорът от Лисабон с новите служби за външна политика поставят едно начало. Всичко зависи от нас накъде ще се развива Европа във външната политика. Икономическата интеграция дава пример за успеха на интегрирането и ние трябва да вървим по този път към една реална обща външна политика".

Владимир Кисьов благодари на г-н Вигенин „че имаме възможност българите да сме сред първите, които представят визията си за бъдещето на Европа".

Според него 10 години са малко време и трябва и за да бъдат изпълнени намеренията трябва да мобилизираме младите активно да се включат в политиката.

Тихомира Трифонова коментира, че за нас е огромен шанс че имаме възможността да представим книгата в Брюксел. През двете години на инициативата „Взаимодействаме с европейския парламент" бяха натрупани големи знания за нагласите на гражданите и за желанието на ЕП да си съдейства с тях. Книгата ще бъде подарена на евродепутатите, но вече е достъпна в интернет. Това е труд с отворен край, гражданите могат сами да коментират как си представят и какво искат от бъдещето.

Освен възможности новия ЕС предлага и предизвикателства - общото европейско пространство съдържа различни начини на правене на политика, различни традиции. Това не е лесна задача да се съвместят националните особености и общо европейското.

Основни проблеми са европейската идентичност, солидарност и европейската политика. Нагласите са, че европейската идентичност макар и още да не е факт, е възможна. Основен елемент за изпълнението на тези три мисии е взаимодействието - между граждани и институции, между отделните институции, както и между самите граждани.

Участниците в дискусията коментираха и перспективите пред разширяването на Европейския съюз.

Кристиан Вигенин коментира, че новия демократичен момент е, че вече гражданите на една страна могат да решат и да излязат от съюза.

Отношенията с Русия са вече на едно по-прагматично ниво. Ние обаче не трябва да оставяме на заден план въпросите на демокрацията и човешките права.

ЕС трябва да има нужното самочувствие на световната сцена като важен играч и да се опитваме да водим световната политика така като водим европейската политика. Ние сме лидер в опазването на околната среда например. В същото време ЕС трябва да продължи да бъде и водещ световен лидер в насърчаването на демокрацията и опазването на човешките права.

Участниците в разговора се обединиха около тезата, че дилемата по-силна или по-голяма Европа е безсмислена, тъй като разширяването придава сила на Европа. Разширяването обаче трябва да става когато страните покриват критериите за членство. До 2014г. процесът на интеграция може и да не е приключил, но трябва да е необратим. Към 2020г. страните от Източното партньорство да са достатъчно близо до ЕС като демократичност, икономика, сигурност.

ЕС трябва да си постави амбициозни цели за стратегията 2020г., но тези цели трябва да бъдат подкрепени с ангажираност от страна на държавите - членки. Целите ще бъдат постигнати чрез мобилизация на хората и по-малко прахосване на средства.

Дискусията завърши с прогнози, кога реално ще заработят механизмите и новите институции по Лисабонския договор. Най-важното според участниците е, че вече са приети промени в законите и се очаква крайния срок от 2017г. за някои от промените да бъде съкратен и промените да станат по бързо.Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.