Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно

  • A+
  • A-
10-05-2010

ТВ-дискусия по ПРОБГ: Индустрията и околната среда в утрешна Европа: приятели или конкуренти?

Първо предаване от серията телевизионни дискусии, реализирани в телевизионното студио на Европейския парламент от ПРОБГ в рамките на проекта "Взаимодействаме с Европейския парламент".

„Европа 2020 – Стратегия за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж”: това е рамката за развитието на Съюза през следващите 10 години. Но как едновременно да увеличаваме работните места, производствата и фабриките, и заедно с това да опазваме околната среда и да не я замърсяваме?

Договорът от Лисабон съдържа отговор на опасенията на европейските граждани за изменението на климата и за енергийната политика. За пръв път в договорната база на Съюза е включен раздел за енергията: там са посочени като конкретни цели гарантирането на безпроблемно функциониране на енергийния пазар, по-специално на енергийните доставки, стимулирането на енергийна ефективност и икономиите на енергия, както и разработването на нови и възобновяеми източници на енергия.

Могат ли и как евродепутатите да помогнат на предприемчивите? Къде е България спрямо останалите страни от ЕС в стимулирането на възобновяемите източници на енергия? Индустрията и околната среда в утрешна Европа: приятели или конкуренти? Ако има сфера, в която гражданите винаги са активни, това е опазването на околната среда: защо...?

Това са само част от въпросите на водещата Виктория Ангелова към нейните събеседници: Любов Панайотова – директор на Европейския институт, проф. Владко Панайотов – евродепутат, АЛДЕ-ДПС, Илиана Йотова – евродепутат, С&Д-БСП.

Проф. Владко Панайотов е от ДПС и е член на Групата на Либералния алианс в Европейския парламент. Член e на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните и е зам.-член в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика. Професор в Минно-геоложкия университет, член на Съюза на учените и Съюза на химиците в България, специалист по химическа кибернетика. Изобретател – има над 50 патента, автор е на учебници и научни публикации.

Илиана Йотова е от БСП и е член на Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент. Членува в Комисията по петиции и е зам.-член в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и в Комисията по заетост и социални въпроси. Тя е много активна в политиката, а преди това и в журналистиката.

Любов Панайотова е директор на влиятелната гражданска организация Европейски институт. Тя е сред „пионерите” в процеса на евроинтеграцията на България. Била е член на основния екип за преговори на България за членство в ЕС и зам.-министър на икономиката. Има опит в неправителствения сектор, наблюдава отблизо политическото и гражданско развитие.

Очаквайте следващите издания на дебата с други актуални европейски теми: на 17, 24 и 31 май.

Всичко за "Европа 2020 - гражданска визия" в Брюксел и за репортажите на ПРОБГ.

Снимка: Архив ЕП.

ВидеоИнтерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.