Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-06-2004

I-вата КОНСТИТУЦИЯ ЗА 450 МИЛИОНА ДУШИ И КОЙ ЩЕ НАСЛЕДИ РОМАНО ПРОДИ – АКЦЕНТИ ОТ ЧУЖДАТА ПРЕСА

Великобритания заплаши, че ще наложи вето на френския министър на външните работи Мишел Барние, ако той бъде следващият избор на Франция за поста председател на Европейската комисия, разкрива Гардиън. Ирландският премиер Бърти Ахърн започна спешни консултации със своите колеги от ЕС, за да бъде определен наследник на Романо Проди, след като на срещата в Брюксел лидерите от ЕС не успяха да се договорят за нов кандидат. Ирландският премиер ще се опита да постигне консенсус с лидерите на останалите 24 страни от ЕС преди следващата среща на съюза на 30 юни.

Това е и основният проблем – лисата на консенсус около личността на бъдещия заместник на Романо Проди, коментира Фигаро. По този повод вестникът заключава – Еврокомисията в Брюксел се превърна в новата европейска битка. От Елисейския дворец продължават да твърдят, че нямат своя кандидатура, въпреки, че името на френския външен министър Мишел Барние все по-често се спряга като евентуален заместник на Романо Проди, допълва Фигаро. А Франс соар от своя страна ракрива, че съкровената мечта на президента Ширак за Европа е да види своя съратник и бивш премиер Ален Жюпе на поста председател на Европейската комисия. При всички положения обаче, липсата на консенсус рискуваше да помрачи срещата на върха в Брюксел, коментира Ла Кроа. Позицията на Ширак бе категорична – кандидат за поста, издигнат от страна, която не е членка на еврозоната, е неприемлив. Подобна позиция обаче силно раздразни Тони Блеър, който беше дошъл на срещата със своя кандидатура, допълва Ла Кроа.

На срещата на върха ЕС не успя да постигне съгласие за заместник на Романо Проди. На нея обаче бе приета първата в историята на съюза Европейска конституция. Коментарите за това продължават и днес в пресата. Ако конституцията бъде ратифицирана от всички държави от ЕС, тя ще се превърне в първата Конституция на Обединена Европа. Френският президент Жак Ширак определи събитието като историческо, отбелязва Время новостей. В същото време негативните отзиви не бяха малко. Ясно е едно - Европа трябваше да направи редица компромиси, за да постигне така желаното единство, допълва изданието. Юманите изразява от своя страна опасението, че французите ще бъдат лишени от възможността да изразят своето отношение спрямо конституцията на референдум. Вестникът прави алюзия с предложението на Тони Блеър, Европейската конституция да бъде ратифицирана от Великобритания едва след провеждането на национален референдум. Исторически текст – една конституция за 450 милиона души, коментира Ла Кроа. Октава обаче, допълва изданието, приетия текст да бъде разяснен на националните парламенти и на общественото мнение във всяка една от 25-те страни-членки. А Ла Трибюн е категоричен – от тук нататък, конституцията е в ръцете на народите. В текста на Европейската конституцията има много промени, които ще изменят основното споразумение между САЩ и Европа, отбелязва от своя страна Телеграф. Ако бъде ратифицирана от всички 25 държави, тя ще превърне Съюза от обединение на държави въз основата на договор, в единна организация, която ще получи своята легитимна власт от Конституцията. ЕС ще придобие “свой легален облик ” и ще може да обсъжда различни договори наравно със САЩ. Съюзът ще има свой президент, външен министър и министерство на външните работи. Очаква се това да повлияе положително най-вече на развитието на икономиката в държавите от ЕС, допълва изданието.

Деница Каменова - РФИ



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.