Europe.bg
  Начало - Europe Direct - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
26-10-2020

Евробарометър: Икономическото положение е основен повод за безпокойство сред гражданите на ЕС

Доверието в ЕС остава стабилно и европейците вярват, че в бъдеще ЕС ще вземе правилните решения в отговор на пандемията. В публикуваното ново проучване „Стандартен Евробарометър“ европейските граждани определят икономическото положение, състоянието на публичните финанси на държавите членки и имиграцията като трите основни проблема на равнище ЕС. Икономическото положение е основна загриженост и на национално равнище, следвано от здравеопазването и безработицата.
В новото проучване на Евробарометър, проведено през юли и август, загрижеността за икономическото положение е отразена във възприятието за настоящото състояние на икономиката. 64 % от европейците считат, че положението е „лошо“, а 42 % от европейците смятат, че икономиката на тяхната държава ще се възстанови от неблагоприятните последици от пандемията от коронавирус „през 2023 г. или по-късно“.
Европейците са разделени (45 % „удовлетворени“ спрямо 44 % „неудовлетворени“) по отношение на мерките, предприети от ЕС за борба с пандемията. 62 % заявяват обаче, че се доверяват на ЕС да взема правилните решения в бъдеще, а 60 % остават оптимисти за бъдещето на ЕС.
 
Проучването „Лято 2020 г. — Стандартен Евробарометър“ (ЕБ 93) беше проведено лично и по изключение беше допълнено с онлайн интервюта между 9 юли и 26 август 2020 г. в 27-те държави — членки на ЕС, в Обединеното кралство и в пет страни кандидатки (Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Турция) и общността на кипърските турци в частта от страната, която не е контролирана от правителството на Република Кипър. Бяха проведени 26 681 интервюта в 27-те държави членки.
 
  1. Доверие в ЕС и неговият имидж

Доверието в Европейския съюз остава стабилно от есента на 2019 г. — 43 %, въпреки различията в общественото възприятие по време на пандемията. Доверието в правителствата на държавите членки и техните парламенти е нараснало (съответно 40 %, + 6 процентни пункта и 36 %, + 2).

В 15 държави членки мнозинството от анкетираните заявяват, че се доверяват на ЕС, като най-високите равнища се наблюдават в Ирландия (73 %), Дания (63 %) и Литва (59 %). Най-ниските равнища на доверие в ЕС се наблюдават в Италия (28 %), Франция (30 %) и Гърция (32 %).

Делът на анкетираните, за които имиджът на ЕС е положителен е същият като делът на тези, за които той е неутрален (40 %). За 19 % от анкетираните имиджът на ЕС е отрицателен (-1 процентен пункт).

В 13 държави членки на ЕС, за мнозинството от анкетираните имиджът на ЕС е положителен, като най-големите дялове се наблюдават в Ирландия (71 %), Полша (63 %) и Португалия (55 %). В 13 други държави членки ЕС се възприема предимно неутрално от анкетираните, като най-големият дял се наблюдава в Малта (56 %), Испания, Латвия и Словения (по 48 %).

  1. Основни опасения на равнище ЕС и на национално равнище

Гражданите посочиха икономическото положение като най-неотложния проблем, пред който е изправен ЕС — над една трета (35 %) от всички анкетирани, което представлява силно увеличение от 16 процентни пункта от есента на 2019 г. насам и преподреждане от трето на първо място по загриженост. Безпокойството относно икономическата ситуация не е било толкова силно от пролетта на 2014 г. насам.

Европейците са все по-загрижени и за състоянието на публичните финанси на държавите членки (23 %, + 6 процентни пункта, най-високото равнище от пролетта на 2015 г.), което се качва от пето на второ място наравно с имиграцията (23 %, -13 процентни пункта), като последната е на най-ниското си равнище от есента на 2014 г. насам.

В разгара на пандемията от коронавирус здравеопазването (22 %, нов въпрос в анкетата) е четвъртият най-често посочван проблем на равнище ЕС. Проблемът с околната среда и изменението на климата е загубил позиции от 8 процентни пункта до 20 %, следван от безработицата (17 %, + 5 процентни пункта).

По подобен начин икономическото положение (33 %, + 17 процентни пункта) изпреварва здравето като най-важен проблем на национално равнище, скачайки от седмо на първо място. Въпреки че е на второ място, от есента на 2019 г. насам за здравеопазването се наблюдава значително увеличение (31 %, + 9 процентни пункта), достигайки най-високото си досега равнище през последните шест години.

Важността на безработицата нарасна значително (28 %, + 8 процентни пункта), следвана от повишаването на цените/инфлацията/издръжката на живота (18 %, -2 процентни пункта), околната среда и изменението на климата (14 %, -6 процентни пункта) и държавния дълг (12 %, + 4 процентни пункта). Имиграция (11 %, -5 процентни пункта) е на най-ниското си равнище в отговорите на анкетираните за последните шест години.

  1. Настоящата икономическа ситуация

От есента на 2019 г. насам делът на европейците, които считат, че настоящото положение на тяхната национална икономика е „добро“ (34 %, -13 процентни пункта), е намалял значително, докато делът на анкетираните, които считат, че това положение е „лошо“, рязко се е увеличил (64 %, + 14 процентни пункта).

На национално равнище мнозинството от анкетираните в 10 държави заявяват, че националната икономическа ситуация е добра (спад спрямо 15 държави през есента на 2019 г.). Делът на анкетираните, които заявяват, че състоянието на националната им икономика е добро, варира от 83 % в Люксембург до 9 % в Гърция.

82% от анкетираните 1057 българи, смятат, че положението с икономиката на България в момента е "лошо". Преди година 74% от българите са споделили същото мнение. Като двата най-важни въпроса пред страната анкетираните посочват икономическата ситуация (43%) и разходите за живот (37%).

  1. Пандемията от коронавирус и общественото мнение в ЕС

Европейците са разделени по отношение на мерките, предприети от институциите на ЕС за борба с пандемията от коронавирус (45 % „удовлетворени“ спрямо 44 % „неудовлетворени“). Мнозинството от анкетираните в 19 държави членки обаче са удовлетворени от мерките, предприети от институциите на Европейския съюз за борба с пандемията от коронавирус. Най-високите положителни стойности се наблюдават в Ирландия (71 %); Унгария, Румъния и Полша (по 60 %). В седем държави мнозинството от анкетираните са „неудовлетворени“, особено в Люксембург (63 %), Италия (58 %), Гърция и Чехия (по 55 %) и Испания (52 %). В Австрия анкетираните са поравно удовлетворени и неудовлетворени (по 47 %).

Въпреки това над шестима от всеки десет европейци се доверяват на ЕС да взема правилните решения в бъдеще (62 %). Най-често посочваните приоритети за действията на ЕС в отговор на пандемията от коронавирус са: създаване на стратегия за справяне с подобна криза в бъдеще и разработване на финансови средства за намиране на лечение или ваксина (всяко по 37 %). 30 % смятат, че разработването на европейска политика за здравеопазване следва да бъде приоритет.

Личният опит на европейците с мерките за изолация в домашни условия беше много разнообразен. Като цяло близо трима от всеки десет европейци заявяват, че им е било доста лесно да се справят с наложените им ограничения (31 %), докато една четвърт заявяват, че им е било доста трудно (25 %). И накрая, 30 % заявяват, че им е било „както лесно, така и трудно да се справят“.

  1. Основни области на политиката

Запитани относно целите на Европейския зелен пакт, европейците продължават да определят „извличането на енергия от възобновяеми източници“ и „борбата с пластмасовите отпадъци и водещата роля по проблема с пластмасите за еднократна употреба“ като основни приоритети. Повече от една трета смятат, че основният приоритет следва да бъде подпомагането на земеделските стопани в ЕС (38 %) или насърчаването на кръговата икономика (36 %). Малко над трима от всеки десет смятат, че намаляването на потреблението на енергия (31 %) следва да бъде основен приоритет.

Подкрепата за Икономическия и паричен съюз и за еврото остава силна, като 75 % от анкетираните в еврозоната подкрепят единната валута на ЕС. В ЕС-27 като цяло подкрепата за еврото нарасна до 67 % (+ 5).

  1. Гражданство на ЕС и европейска демокрация

Мнозинството от хората в 26 държави — членки на ЕС (с изключение на Италия), и 70 % в целия ЕС се чувстват граждани на ЕС. На национално равнище най-високите резултати се наблюдават в Ирландия и Люксембург (по 89 %), Полша (83 %), Словакия и Германия (по 82 %), Литва (81 %), Унгария, Португалия и Дания (по 80 %).

Мнозинството от европейците (53 %) заявяват, че са доволни от начина, по който функционира демокрацията в ЕС. Делът на анкетираните, които „не са удовлетворени“, се е увеличил с 3 процентни пункта от есента на 2019 г. до 43 %.

71% от българите не се доверяват на правителството, а 19% се доверяват. 75% от респондентите не се доверяват на българския парламент. Българите имат по-голямо доверие към Европейския съюз (48%, а 32% не се доверяват). 53% от българите са положително настроени към ЕС, което е спад с 8% спрямо август 2019 г. 27% заемат неутрална позиция, а 20% са с негативно мнение.

  1. Оптимизъм за бъдещето на ЕС

И накрая, в тези смутни времена 60 % от европейците заявяват, че са оптимисти за бъдещето на ЕС. Най-високите равнища на оптимизъм се наблюдават в Ирландия (81 %), Литва и Полша (по 75 %) и Хърватия (74 %). Най-ниските равнища на оптимизъм се наблюдават в Гърция (44 %) и Италия (49 %), където песимизмът надделява над оптимизма, и Франция, където мненията са разделени поравно (49 % спрямо 49 %).

За повече информация

Стандартен Евробарометър № 93:




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Информационен център Europe Direct
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА на живо
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Основаващи договори
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Договорът от Лисабон
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
За бизнеса
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Пътна безопасност
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.