Europe.bg
  Начало - Библиотека - Европа от А до Я
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Европа от А до Я

  • A+
  • A-

Римските договори

На конференцията на външните министри на ЕОВС в Месина на 1 и 2 юни 1955 г. е решено да започнат преговори за интеграция в две други области. Концептуалната основа на тази цел се съдържа в доклада “Спаак”, наречен на името на белгийския политик Пол-Анри Спаак. Благодарение на водените преговори възникват подписаните на 25 март 1957 г. Римски договори за основаването на ЕИО и на Евратом. Шестте страни основателки на ЕОВС се стремят в рамките на ЕИО към създаване на митнически съюз, който да премахне търговските бариери и да даде възможност за общи мита към трети страни. Допълнително в Договора за ЕИО е поставена целта за създаването на общ пазар със свободно движение на хора, услуги и капитали, както и за осъществяване на необходимата за това координация и хармонизация на различните политики. Организационно ЕИО се ориентира към ЕОВС. Комисията в известна степен получава изпълнителна власт, Съветът на министрите действа като законодателен орган, а Асамблеята обсъжда докладите и осъществява връзката с националните парламенти, Съдът контролира съобразеното с разпоредбите приложение на договора.
 Евратом има за цел да насърчава изграждането и развитието на ядрената индустрия в шестте държави членки. Чрез договора за сливане от 8 април 1965 г., който влиза в сила на 1 юли 1967 г., органите на ЕОВС, ЕИО и Евратом бяха интегрирани.
 Високата степен, в която двете начинания - ЕИО и Евратом са взаимно зависими, се потвърждава от политико-стратегическа-та способност по пътя на преговори здраво да се “пакетират” европейските проблеми. Точките от дневния ред, интересите и отделните конфликти не стоят несвързани едни до други, а се поставят в непосредствена политическа връзка: Евратом се създава заедно с осъществяването на общия пазар, резервите на французите от военен характер срещу разширяването на Евратом се приемат само ако ЕИО бъде достатъчно добре подсигурена. При формирането на “пакета” дори противоположни интереси стават продуктивни в контекста на европейската политика. Това, което при самостоятелно действие изглежда безнадеждно, би могло да се превърне в компромисно решение в контекста на общия дневен ред.



Европа от А до Я


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.