Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
25-06-2004

ЧЕХИЯ, ПОЛША, УНГАРИЯ, СЛОВАКИЯ, МАЛТА, КИПЪР НАДВИШАВАТ ДОПУСТИМИЯ БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ

Няма намаление за новите страни-членки на ЕС. Комисията в Брюксел обвини тази седмица 6 от 10те страни, че надвишават допустимия бюджетен дефицит. Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Малта, Кипър харчат твърде много. Впрочем Брюксел следи и Гърция, която не уважава твърде Пакта за стабилност. И комисията изисква да се спази критерият за бюджетен дефицит не повече от 3% от БВП за 2005. в същото време европейският комисар по икономическите въпроси обяснява в доклад, че прилагането на Пакта за стабилност е било прекалено стриктно в последните 5 години. Начин да промени позицията си, без да отстъпва.  Комисарят дава и някои препоръки, които трябва да бъдат обсъдени и одобрени от финансовите министри на 25те на срещата им в Брюксел на 5 юли.

Много европейци искат гъвкавост – Пакт за икономическа стабилност, който отчита националните специфики: растеж, дългове, вътрешно потребление. Противно на това съобразяване, Европейската комисия прилагаше текст, приет преди 8 години от 12те страни от еврозоната. За председателя Романо Проди само буквалното прилагане на Пакта може да гарантира общите интереси – защото Пактът е основата на бюджетната правоверност. Но вчера комисарят по икономическите въпроси изглежда смени тона.  Хоаким Аламуниа говори за твърде строги правила, за необходимост от уточнения, които да взимат предвид икономическото развитие, това за което говореха и Франция и Германия. Позицията на Европейския изпълнителен орган се окозва трудно разбираема – от една страна, има промяна, от друга, има нови 6 обвинени страни и то от 10те, които се присъединиха към ЕС на 1 май. Комисията изисква от Полша и Унгария сериозни усилия, за да ограничат бюджетния си дефицит под прага от 3%. Не веднага, но между 2005 и 2008. Комисията не заплашва. Тя изпраща силен сигнал. Промени в Пакта – защо не. Но целта остава същата – без или с малък дефицит в Европа. 

Никола Весковачи



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.