Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-08-2004

ОБЯВЕН БЕ СЪСТАВЪТ НА НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ

Председателят на следващата Европейска комисия Жозе Мануел Дурау Барозу представи своя екип от 24 еврокомисари. Комисията е структурирана около 5 заместник председатели и има за приоритети икономическата конкурентноспособност на ЕС и доближаването до гражданите. Освен това еврокомисарят по разширяването Олли Рен очерта продължаването на линията, поставена от Гюнтер Ферхойген- присъединяване на България и Румъния и уточняване на въпросите с евентуалното членство на Турция, както и засилено внимание към Балканите. Пиер Беназе с още по темата:

Жозе Мануел Дурау Барозу ясно очерта основните приоритети, сред които е европейската икономическа политика. От 4 години т.нар. Лисабонска стратегия има за цел да направи европейската икономика по-конкурентноспособна до 2010 г. Засега обаче е постигнато много малко. Новият председател на Европейската комисия реши лично да координира усилията в тази насока. Бъдещата комисия си поставя и други големи икономически задачи, като даването на нов тласък на преговорите в Световната търговска организация. Англичанинът Питър Менделсън заменя в това начинание досегашния комисар Паскал Лами. Някои се опасяват, че рокадата ще доведе до значително смекчаване на традиционната политика на защита на европейските интереси пред САЩ, предвид тенденцията на трансатлантическо сближаване. Водена от португалец, близък на Лондон, новата комисия изглежда ще бъде белязана от атлантическите идеи, споделяни и от новите членове. Усеща се и либерализъм, както призна отговарящата за конкуренцията холандката Нели Круз. Германия и най-вече Франция ще загубят позиции в икономическите компетенции на новата Комисия.

Пиер Беназе. Франция е представена от Жак Баро, който ще поеме комисията по транспорта. Ето сега мнението на икономиста и съветник на френския премиер Кристиан Дьо Боасиу:

Смятам, че положението за Франция не е много добро. Жак Баро ще наследи поста начело на транспорта, който несъмнено е важен. Но той е по-маловажен в сравнение с вътрешните пазари и постовете, които заемаха французи в предишната комисия. Затова мисля, че Франция няма да може за защити добре интересите си. А иначе, приоритетите на Франция са същите като тези на Германия. А именно, борба срещу безработицата, подобряване на растежа... Можем да се надяваме, че германският комисар, който ще отговаря за индустрията, ще се яви един вид говорител на тези цели. По отношение на дебатите около Пакта за стабилност и обществените финанси, Париж и Берлин ще разчитат на подкрепата на испанския комисар. Според мен обаче не може да се очаква смекчаване на позицията на Пакта. Това означава, че Франция и Германия ще трябва все пак да спазят следващата година, или поне да се опитат, прословутите 3% обществен дефицит.

Мнение на икономиста Кристиан Дьо Боасиу. Европейският парламент трябва да одобри състава на Комисията в началото на октомври, след което мандатът й трябва да започне от 1 ноември.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.